Zo komt je kind na de vakantie weer in het slaapritme

Zo komt je kind na de vakantie weer in het slaapritme

Een uitdaging voor veel ouders: het slaapritme terug krijgen na de vakantie. Veel gezinnen hebben tijdens de vakantie een ander leef en slaapritme dan normaal. Laat wakker worden in de ochtend, in de middag een extra dutje doen in de zon. En ook laat naar bed in de avond. Als de vakantie na een x aantal weken voorbij is, is het weer tijd om terug te pakken naar het oude slaapritme. Zo kunnen de kids straks weer uitgerust aan het jaar op de opvang, of school beginnen. Ik geef je tips: Zo krijg jij je kind na de vakantie weer in het slaapritme. Lees je mee?

Kind na de vakantie weer in het slaapritme

Er zijn verschillende tips en trucs om je kind na de vakantie weer in het slaapritme te krijgen. Of om te voorkomen dat je kind überhaupt een andere bedtijd gaat aanhouden. Ik bespreek ze hieronder:

Hou het oude slaapritme vast

Het klinkt wellicht een beetje cliché, maar de allerbeste tips is toch wel tijdens de vakantie proberen het oude slaapritme vast te houden. Zo heb je als je thuiskomt geen gedoe met slaaptijden en kinderen die niet naar bed willen.

vaste slaaproutine zoals samen een verhaaltje lezen voor het slapen gaan.

Zorg voor een vaste routine voor het slapen gaan

Het is niet alleen handig om hetzelfde slaapritme aan te houden, maar ook de handelingen vooraf aan het slapen gaan. Voor veel kinderen ziet hun slaaproutine er ongeveer zo uit: tandenpoetsen, pyama aantrekken, dag nabespreken, boekje lezen, instoppen, nachtlampje aanzetten. Dit verschilt naar tuurlijk per gezind/kind. Door deze handelingen hetzelfde te houden ook op vakantie, zal het slapen straks in eigen bed een stuk gemakkelijker verlopen. Immers alle handelingen zijn hetzelfde, alleen in een ander bed.

Het slaapritme in één keer verschuiven of in stapjes?

Kies je ervoor om wel een ander slaapritme aan te houden tijdens de vakantie? Help je kind na de vakantie weer in het slaapritme te komen, door deze geleidelijk aan in kleine stapjes weer terug te bouwen. Neem hier een paar dagen tot een week de tijd voor.

Slaapomgeving op vakantie

In de vakantie is de slaapomgeving of slaapkamer vaak anders. Dit hoeft op vakantie niet gelijk voor problemen te zorgen. Maar kan hierna wel in slaap problemen resulteren. Vaak slaap je toch met je kind op dezelfde kamer. En is dit niet het geval? Dan is je kind zo vermoeid van alle activiteiten, dat het wanneer je even naast het bed zit, toch wel in slaap valt.

Slaap je veel op dezelfde kamer? Dan raakt je kind gewend aan jouw aanwezigheid. Je kind slaapt niet in zijn of haar vertrouwde omgeving, dus zoekt naar iets anders dat vertrouwd is. Dat ben jij als ouder. En jouw aanwezigheid voelt veilig. Wanneer je dus weer thuis slaapt en de vakantie voorbij is, is het niet gek dat je kind niet graag zonder jou in slaap valt.

Hiervoor zijn een aantal tips, bekijk als ouder wat jij handig vindt:

  1. Aanwezigheid afbouwen
    Leg een matras naast het bed van je kind in de kamer. Leg deze elke dag een stukje verder. Verander in een stoel. En verplaatst deze richting de uitgang van de kamer. Doe dit net zolang tot de stoel de kamer uit is. Let hierbij op je kind, tot hoever je kunt gaan.
  2. Je kindje geruststellen en consistent zijn
    Ondanks dat je kind aangeeft bang te zijn, kun je je kind geruststellen met zijn of haar vertrouwde knuffel, tutje of fopspeen. Wellicht een liedje etc. Laat via de babyfoon weten dat je er bent, zodat je kleintje zich niet alleen voelt. herhaal dit wanneer je kleintje wakker wordt en hou vol dat het in zijn of haar eigen bed moet slapen. Dit kan een paar nachten tot 2 weken aanhouden, mits je consistent bent.
  3. Smoesjes verzinnen
    Breng je kindje op de gebruikelijke manier naar bed. Blijft het aangeven niet alleen te willen slapen? Verzin dan een smoesje zoals: Ik moet naar de wc ik kom zo terug. En bouw het weg zijn steeds langer op. Zo leert je kindje ook alleen vertrouwd te zijn in eigen bedje. Kom je terug? Vertel dan hoe goed je kindje het heeft gedaan. Bouw dit elke dag met een minuut of naar eigen inzicht op.

Hoelang duurt het voor mijn kind na de vakantie weer in het slaapritme zit?

De meeste kinderen hebben afhankelijk van de methode die je kiest 3 dagen tot een week nodig om te wennen. Tuurlijk zitten er ook uitzonderingen bij. Hou ten alle tijden als ouder zelf de regie in handen en blijf consistent.

Heel veel succes en vooral geduld toegewenst wanneer je je kind na de vakantie weer in het slaapritme probeert te krijgen. Troost jezelf met het feit dat bijna elke ouder hier tegenaan loopt na een vakantie. Het komt goed!

Heb jij nog goede tips of tricks die jou hebben geholpen? Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: