Reistip: vergoeding bij vertraagde vlucht

vergoeding bij vertraagde vlucht

Ga je lekker op vakantie, is je vlucht vertraagd! Zelf heb ik het ook weleens mee gemaakt en het komt helaas vaker voor dan je denkt. Niemand vindt het leuk om uren op het vliegveld te zitten, met onduidelijke informatie. Maar wist je dat je recht hebt op vergoeding bij vertraagde vlucht? Natuurlijk maakt dit het begin van je vakantie niet beter, maar misschien kan je er wel weer een nieuwe van boeken! In dit artikel leg ik uit wat je moet doen als je vlucht vertraagd is, en waar je recht op hebt. Lees je mee?

Vertraagde vlucht, wat nu?

Is je vlucht vertraagd en kom je op je eindbestemming aan met een vertraging? Daar word je niet blij van als je eindelijk naar een bestemming op je travel wishlist gaat. Maar het kan zijn dat je recht hebt op een vergoeding bij vertraagde vlucht. 

vergoeding bij vertraagde vlucht

Check hieronder hoe lang je vlucht vertraging heeft, en waar je mogelijk recht op hebt:

vergoeding bij vertraagde vlucht geldt als:

  • Je vlucht vertrekt vanuit een EU-land, met een in de EU gevestigde luchtvaartmaatschappij;
  • Je vliegt met een overstap vanuit de EU naar een bestemming buiten de EU en je vertraging oploopt.

Waarom geldt compensatie alleen als het gaat om vluchten binnen de EU of als je vliegt met EU gevestigde luchtvaarmaatschappijen? Omdat het hier Europees recht betreft.

Is je vertraging: 2 uur of méér…

Is je vlucht minimaal 2 uur vertraagd? Dan heb je recht op eten en drinken, een gratis telefoontje en/of het versturen van e-mails. Je hebt géén recht op een vergoeding in geld.

Is je vertraging: 3 uur of méér

Oh no! Je vertraging is 3 uur of méér. Niet leuk als je aan het aftellen was om op je vakantiebestemming aan te komen. Maar wel fijn, omdat je dan recht hebt op een vergoeding in geld. Hoeveel er vergoed wordt hangt af van de bestemming waar je heen vliegt. Er wordt namelijk gekeken naar de afstand tussen je vertrek- en aankomstbestemming. Heb je geen zin om dit zelf uit te rekenen? Kijk dan even op Worldatlas.

  • 1500 kilometer of minder ― €250,00 vergoeding.
  • 1500 en 3500 kilometer ― €400,00 vergoeding.
  • Meer dan 3500 kilometer ― €600,00 vergoeding.

Is je vertraging: 5 uur of méér

Bedraagt de vertraging méér dan 5 uur, dan mag je besluiten niet (verder) te reizen. Je hebt recht op terugbetaling van je ticket en een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt.

Zoveel vertraging dat je moet overnachten

Als de wachttijd zó lang wordt dat je genoodzaakt bent om te overnachten, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht om de accommodatie, reis tussen eventueel verschillende luchthavens en vervoer van en naar de accommodatie voor je te verzorgen.

Zorg in alle bovenstaande gevallen dat je een vertragings– of annuleringsverklaring in handen hebt. Dit is een geschreven verklaring van je luchtvaartmaatschappij waarop staat aangegeven hoelang de daadwerkelijk vertraging duurde. Bij het aanvragen van compensatie kan je deze verklaring nodig hebben. Maar ook als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van je annulerings– of reisverzekering.

Vluchttijden minder dan twee weken van tevoren gewijzigd

Wanneer de vluchttijden minder dan twee weken van tevoren zijn gewijzigd kan je ook recht hebben op compensatie, mits je bewijs hebt van de originele tijden en je vlucht minimaal 3 uur later dan gepland aankomt op de bestemming. In dit geval gelden dezelfde regels als bij vertragingen.

Hulp bij het aanvragen van je compensatie?

Heb je zelf geen zin om alle informatie op een claimformulier in te vullen?Of weet je bijvoorbeeld de vluchtgegevens niet meer zo goed? Geen nood! AirHelp helpt je bij het opsporen van deze informatie en laat je gelijk zien of je recht hebt op compensatie.

Wanneer geldt compensatie niet?

  • Je vliegt met een niet-Europese luchtvaartmaatschappij.
  • Je hebt een binnenlandse vlucht in landen buiten Europa.
  • Er is sprake van overmacht.

Als er sprake is van vertraging door overmacht en je de vlucht besluit te maken, ondanks de vertraging. Dan vervalt je recht op een vergoeding bij vertraagde vlucht. Wel heb je net als bij 2 uur of méér vertraging recht op eten en drinken en accommodatie of alternatief vervoer.

Let op! Wanneer je besluit je reis niet meer te maken bij meer dan 5 uur vertraging door overmacht, dan heb je geen recht op compensatie.  

Hopelijk ben je door dit artikel je iets wijzer geworden over wat je mogelijkheden en rechten zijn met betrekking tot een vergoeding bij vertraagde vlucht. Maar eigenlijk hoop ik dat je dit natuurlijk niet mee maakt op weg naar je vakantiebestemming!

Heb jij wel eens een vergoeding bij vertraagde vlucht gekregen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: