Review | Gezond en gelukkig zwanger met het boek: ‘Vitaal van Start’

Vitaal van Start

Of je nu al zwanger bent of zwanger probeert te worden… Dit boek: ‘Vitaal van Start‘ , is een musthave voor alle zwangere en mama’s in spé. Je vind hierin namelijk voedingstips en adviezen om je fit en vitaal te voelen voor en tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. En om je baby gezond te houden en te zorgen dat deze zich optimaal ontwikkeld. Wat ik ervan vind? En waarom ik vind dat jij hem ook zou moeten lezen? Dat vertel ik je hieronder…

Vitaal van Start

Vitaal van Start

Het boek is geschreven door Sanne Knijn. Zelf is zij voedingsdeskundige met een specialisatie in zwangerschappen.

Ze heeft als missie zwangere vrouwen te laten kennis maken met de juiste informatie rondom voeding en leefstijl, zowel voor als tijdens de zwangerschap.

Het boek is op een enthousiaste manier geschreven, waardoor je gemotiveerd zal raken om het roer in je leven om te gooien en te kiezen voor een gezonde levensstijl/zwangerschap waarin je gelukkig bent.

Er worden veel valkuilen voor zwangeren blootgelegd en advies gegeven over hoe je ze kan voorkomen. Er wordt invulling gegeven aan welke voeding- en leefstijl de ontwikkeling van moeder en baby ten goede komt. Zodat je hier zelf, hands-on mee aan de slag kunt gaan.

Vitaal van Start

Inhoud

Het boek is opgedeeld in drie delen, met elk logische hoofdstukken. Ik bespreek ze hieronder kort.

Deel 1 - Kinderwens: Voor en tijdens de zwangerschap

Deel 1 – Kinderwens: Voor en tijdens de zwangerschap

In dit deel van Vitaal van Start wordt er advies gegeven voorafgaand aan de conceptie zowel voor man als vrouw. Als je alle adviezen uit dit hoofdstuk opvolgt kun je je immuunsysteem verhogen en hiermee dus ook je vruchtbaarheid.

Er wordt uitleg gegeven over hoe orgaan- en lichaamsprocessen werken in ons lichaam. En hoe je deze met de juiste voeding deze processen kunt ondersteunen.

Sanne gaat dieper in op een schommelende bloedsuikerspiegel, het slijmvlies in ons lichaam en welke voedingsstoffen een ontstekingsbevorderende werking hebben en ontstekingen in ons lichaam dus juist alleen maar in stand houden of activeren.

Wat is nou gezonde en vitale voeding? Ook hier wordt dieper op ingegaan. Er wordt aangegeven welke voedingsstoffen een ongezonde(re) keuze zijn. En hoe zou je wel zou moeten eten. Zo komen de verschillende soorten eiwitten, koolhydraten, Granen en vetzuren ter sprake. En ook het belang van water drinken voor en tijdens de zwangerschap.

Deel 2 - Zwangerschap: Voeding en leefstijl

Deel 2 – Zwangerschap: Voeding en leefstijl

In dit deel van Vitaal van Start leer je hoe je tijdens de zwangerschap voeding en leefstijl kunt inzetten ter verbetering van je eigen gezondheid, maar ook voor die van de baby.

Er wordt dieper ingegaan op vitamines, mineralen, en voedingssupplementen. Maar ook op de ongunstige stoffen die wij dagelijks tot ons nemen.

Vitamines, mineralen, voedingssupplementen en ongunstige stoffen

Ik moet zeggen dat dit deel voor mij wel een eye-opener was. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat om je lichaam een bepaald soort vitamine op te laten nemen, er vaak weer andere vitamines aanwezig moeten zijn.

Het is belangrijk dat er naast vitamines ook voldoende Mineralen in je lichaam aanwezig zijn. Deze zorgen voor de regulatie van chemische stoffen en zuurstoftransport en ondersteunen zo de werking van vitamines.

Gewoon zomaar een voedingssupplement innemen, dat is niet verstandig! De kwaliteit van alle voedingssupplementen is namelijk niet altijd hetzelfde. Sanne raad een aantal merken aan, waarvan zij zeker weet dat deze een goede, maar ook kwalitatieve samenstelling leveren.

Naast de goede stoffen, werden ook de ongunstig stoffen besproken en het effect op je lichaam en gezondheid. Zo bespreekt ze o.a. suiker, maar ook kruidenextracten, waarvan je van tevoren misschien denkt dat ze onschadelijk zijn, maar ze wel dagelijks nuttigt.

Lichamelijke ontwikkeling van de zwangere

De lichamelijke ontwikkeling van de zwangere, wordt zowel positief als negatief beïnvloed, Denk aan: stress, pijnbestrijding, ontspanning en zwangerschapskwalen.

Hier sta je niet zo vaak bewust bij stil. Maar je leert wat je kunt doen om energiek te blijven en alles meer in balans te houden. De meest voorkomende zwangerschapskwalen worden besproken en waar mogelijk ook de oplossingen. Er wordt uitgelegd waarom je pijnsignalen beter niet kunt onderdrukken en hoe je jezelf beter kunt ontspannen.

Gezonde ontwikkeling van de baby

Een gezonde ontwikkeling van je baby, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Er wordt gesproken over: hormonen, DNA, Beenderen en geboortegewicht. Best interessant, want als kersverse mama in spé lees je hier wel het een en ander over op verschillende babysites, maar wordt er niet zo diep op in gegaan als Sanne doet.

Deel 3 - Invloed van buitenaf beïnvloeden

Deel 3 – Invloed van buitenaf beïnvloeden

Vaak denken we dat we geen invloed hebben op de invloeden van buitenaf. Maar niks is minder waar!

In het derde en laatste deel van Vitaal van Start wordt er meer uitleg gegeven over hormoonverstorende stoffen en gifstoffen, die we via mond, huid en luchtwegen binnen kunnen krijgen. Welke stoffen zijn dit en hoe kun je dit voorkomen? En wat dacht je van straling? Door bijvoorbeeld wifi, telefoon etc.

Door je bewust te zijn van alle invloeden die een negatief effect kunnen hebben op jou en je ongeboren kindje, kun je hier als mama zorgvuldiger mee omgaan. En je gezond en fit blijven voelen.

Als laatste bespreekt Sanne in dit hoofdstuk de plek van bevallen en de ruggenprik. Natuurlijk zijn beide onderwerpen iets persoonlijks en hangt dit geheel af van hoe jij tegen de zwangerschaps en bevalling aankijkt.

Recepten

Naast alle levensstijl en voedingstips en adviezen, geeft Sanne je ook nog een aantal fijne recepten mee die je voor, tijdens en na de zwangerschap kunt blijven gebruiken. De bloemkool pizza en de kokos-chocolade ballen zijn bij ons thuis favoriet!

Vitaal van Start - mijn mening

Mijn mening

Het ‘Vitaal van Start’ boek was voor mij een erg verfrissend en helder boek. Enerzijds een bevestiging van al het geen, ik als zwangere al goed deed. Zo aten we als stel al best goed, maar zijn er zeker nog kleine veranderingen in onze eetroutines mogelijk.

Ook begreep ik na het lezen van dit boek, dat er veel verschil zit in de verschillende soorten vitamines en de waarde hiervan. En dat je soms dus vitaminen en bepaalde mineralen uit voeding nodig hebt om te zorgen dat deze stoffen worden opgenomen. Luk raak een pilletje innemen, heeft helaas niet het gewenste effect!

Op internet kun je veel informatie vinden over zwanger worden of zwanger zijn. Maar voor mijn gevoel miste ik nog ergens een totaal beeld. Vitaal van start geeft je van A tot Z alle informatie die jij als mama to be nodig hebt.

Daarom had ik na het lezen van ‘Vitaal van Start’ ook echt het gevoel dat ik helemaal klaar was om mama te worden. Ik ben veel bewuster bezig met mijn voeding, invloeden van buitenaf en beweging.

Heb jij het gevoel dat je essentiële informatie voorafgaand of tijdens je zwangerschap mist? En ben je opzoek naar een boek waar alles duidelijk en tot in detail uitgelegd staat?

Dan zou ik je zeker aanraden om eerst ‘Vitaal van Start’ te lezen alvorens je probeert zwanger te worden. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te minder last je hebt van zwangerschapskwalen en des te beter jij bent voorbereid. En het kindje zich straks in de buik gaat ontwikkelen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het boek Vitaal van Start is verkrijgbaar bij bol.com, maar ook op de website van Sanne Knijn en kost € 22,50.

Zou jij graag het boek ‘Vitaal van Start’ willen lezen?

disclaimer

11 Reacties

 1. juni 13, 2019 / 8:06 am

  Wat een goed boek, toen ik zwanger was vond ik het heerlijk om boeken over zwangerschap te lezen en dit was ook zeker een boek voor mij geweest. Het lijkt me heel leerzaam, ik lees hier ook dingen die ik toen nog niet wist ( later tijdens mijn opleiding tot gewichtsconsulent, leerde ik dit wel) en ook fijn dat er recepten bij staan.

 2. juni 13, 2019 / 3:58 pm

  Ik vind dit soort boeken altijd een beetje dubbel. Ergens kun je er een hoop aan hebben, maar aan de andere kant zijn sommige dingen niet te vermijden. Advies is altijd handig, maar ik doe liever alles op mijn eigen gevoel. Zelf heb ik al een eetpatroon omdat ik bijvoorbeeld een verhoogde kans heb op zwangerschapsdiabetes door mijn vorige zwangerschap. Recepten vind ik daarin tegen wel weer erg handig. Ik heb sowieso al geen idee wat ik moet eten deze zwangerschap, haha. Fijn dat jij positief bent over het boek.

 3. juni 14, 2019 / 9:53 am

  Het lijkt mij een heel mooi en leerzaam boek. Fijn ook dat je in deze periode van je leven ook dingen op kunt zoeken en bij kunt leren, ik denk dat de veranderingen op zich al ingrijpend zijn voor je. Dan zijn alle extra tips meer dan welkom!

 4. juni 14, 2019 / 3:58 pm

  ik ben nooit zwanger geweest, dus ik heb niet dit soort boeken, maar ik denk dat het wel super handig is als je zwanger bent

 5. juni 14, 2019 / 11:34 pm

  Ik heb heel wat vriendinnen die op dit ogenblik in blijde verwachting zijn. Goede tip voor een cadeautje!

 6. juni 15, 2019 / 7:50 pm

  Ik ben nooit zo van het volgen van boeken. Ik let gewoon op met wat ik eet en ik sport minimaal 3 keer per week. Fijn dat jij dit boek goed kunt gebruiken!

 7. juni 17, 2019 / 9:44 pm

  Ik heb zelf niet zo’n boek gebruikt tijdens of na mijn zwangerschap maar kan mij best voorstellen dat je er iets aan kunt hebben.

 8. juni 20, 2019 / 9:05 am

  Wat een leuk en handig boek als je zwanger bent. Kan me voorstellen dat een beetje houvast dan wel fijn is!

 9. oktober 8, 2019 / 9:31 pm

  Wat een mooie review over vitaal van start. En mooie foto’s erbij. Erg bijzonder om te zien. Bedankt voor het delen :)

 10. Joyce
  juli 10, 2021 / 6:36 pm

  Staan echt wel goeie tips in om meer bewustzijn te creëren maar vind het boek ontzettend ver gaan in alles wat zo slecht is voor je. Ik kreeg er als moeder bijna een minderwaardigheidscomplex van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: