8 Tips om je concentratie een boost te geven

Tips om je concentratie een boost te geven

Concentratie is een belangrijke vaardigheid die we vaak nodig hebben in ons dagelijks leven. En precies als je geconcentreerd moet zijn, dan lukt het niet. We worden overspoeld met informatie en ook continue afgeleid. Immers iedereen heeft een mobiel of smartwatch die voortdurend meldingen geeft. Wil je productiever zijn en je concentratie verbeteren op je werk, voor school of bij andere activiteiten? Dan heb ik een aantal effectieve tips om je concentratie een boost te geven.

Tips om je concentratie een boost te geven

Dus je hebt last van concentratie problemen, of wilt je concentratie verhogen? Ik heb een aantal tips om je concentratie een boost te geven. Lees je mee?

beperkt afleidingen, dit komt je concentratie ten goede

#1 Beperk afleidingen

De grootste vijand van concentratie is afleiding. Probeer daarom je werkomgeving zo stil mogelijk te maken, zet je telefoon en/of smartwatch op stil en zet eventuele meldingen uit. Daarnaast heb je op veel laptops tegenwoordig een niet storen stand, waardoor er niet telkens mailtjes en notificaties binnen komen. Heb je toch moeite met alle afleidingen, overweeg dan om een paar uur ‘offline’ te gaan en je verder te concentreren op één specifieke taak.

#2 Maak een prioriteitenlijst of takenlijst

Een goed begin is het halve werk. Maak een lijst met de belangrijkste taken die je moet voltooien en richt je aandacht daarop. Werk systematisch door de lijst heen. Zo blijven de taken of prioriteiten niet meer in je hoofd zweven. Dit kost onnodig energie en zorgt voor onrust, en dus geen focus in je hoofd.

Heb je een taak of prioriteit afgerond? Vink deze dan af op je lijst. Dit geeft niet alleen een voldaan gevoel, maar ook is de taak daarmee uit je hoofd.

Er zijn veel productiviteits- en concentratietools die je kunnen helpen om je concentratie en productiviteit te verbeteren. Bijvoorbeeld, je kunt gebruik maken van concentratie-apps, taakbeheersystemen of pomodoro-technieken. Experimenteer met verschillende methoden om te zien wat voor jou het beste werkt.

#3 Stop met Multitasken

Multitasken lijkt vaak een goed idee. En je hoort mannen regelmatig zeggen dat vrouwen er goed in zijn. Maar wist je dat multitasken ontzettend veel energie kost. Het lijkt super efficiënt maar het is dus eigenlijk contraproductief. Het zorgt ervoor dat je hoofd met meerdere taken of dingen tegelijk bezig is, waardoor je eigenlijk je volle focus niet op één taak hebt. Met als gevolg meer kans op fouten. Zou je niet multitasken en je volledig op deze ene taak focussen, dan zal je zien dat je deze veel sneller en accurater hebt afgerond. En meer tijd hebt voor je overige taken.

#4 Neem regelmatig pauzes

Concentreren voor lange tijd zonder onderbreking kan uitputtend zijn en leiden tot minder productiviteit en focus. Je hersenen zijn namelijk niet gemaakt om een langere tijd aan een te focussen. Het beste is om elk halfuur even van je werkplek weg te gaan en een korte pauze te nemen. Haal wat te drinken, strek je benen en geef je ogen even rust van het beeldscherm.

Lukt het je om even de frisse lucht in te gaan? Dan zou ik je dit zeker aanbevelen. Natuurlijk zonlicht en frisse lucht zorgen voor een beter humeur. En ook zorgen ze ervoor dat je hersenen alert zijn. Meestal is dit niet heel gemakkelijk te realiseren, dus gebruik hier vooral de pauzes voor. Je zult zien dat als je dit doet, je hersenen veel meer gefocust blijven en je sneller de taak af hebt.

#5 Beperk je koffie inname

Als je stress hebt voor een bepaalde deadline, kan het zijn dat je slaapritme en focus wat verstoord zijn. Vaak zijn we dan geneigd om meer koffie te gaan drinken. Maak er geen gewoonte van om de hele dag koffie achterover te slaan. Dit werkt juist averechts voor je concentratie.

Je zou in plaats van koffie, matcha thee kunnen drinken. De antioxidanten in De antioxidanten matcha thee zorgen voor een verhoogd concentratievermogen. Ze helpen je stressniveau te verlagen, vergroten de mentale helderheid en stimuleren betere leerprestaties. 

–> Lees ook: Health | Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Tip: Drink een half uur voor dat je gefocust moet zijn een kopje koffie. Op deze manier doet de cafeïne zin werk precies op het moment dat jij het nodig hebt.

#6 Let op je voeding

In tijden van stress, drukte en vermoeidheid zijn we eerder genoegd om ongezond te gaan eten. Juist in deze situaties is het zaak goed op je voeding te letten.

Ga voor goede vetten zoals omega-3, want deze bevorderen je geheugen en humeur. Deze vetten zitten onder andere in avocado’s, walnoten en vis. Een goed excuus om sushi te bestellen dus! Of een lekkere poke bowl te maken.

–> Lees ook: 10 redenen waarom walnoten gezond voor je zijn

stop multitasken.

#7 Oefen mindfulness

Mindfulness is een effectieve manier om je concentratie te verbeteren. Probeer je te concentreren op het moment, zonder afgeleid te worden door gedachten aan het verleden of de toekomst. Je kunt mindfulness oefenen door middel van meditatie, ontspanning– of ademhalingsoefeningen of bijvoorbeeld yoga.

#8 Zorg voor voldoende slaap

Slaap is belangrijk voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het helpt ons om onze concentratie verbeteren en beter te presteren. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt door elke nacht minstens 7-8 uur te slapen en een vast slaap- en waakpatroon te volgen.

–> Lees ook: Moeite met in slaap vallen? Met deze slaap tips lukt het wel!

Wil je meer lezen over concentratie en focus? Dan kan ik je het boek ‘Focus Aan/Uit’ van harte aanbevelen. Dit heeft mij veel inzichten gegeven voor dit artikel. Er staan praktische tips in die je gelijk in de praktijk kunt toepassen.

Samengevat is concentratie niet iets dat je zomaar krijgt, maar ook een vaardigheid die je beheerst door bovenstaande tips om je concentratie een boost te geven toe te passen. Beperk afleidingen, stel prioriteiten, neem regelmatig pauzes, pas mindfulness toe, probeer multi-tasking te vermijden, zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en probeer regelmatig te bewegen.

Hoe zorg jij voor een goede concentratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: