Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen

Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen

De donkere dagen zijn aangebroken en het is weer tijd om een kerstboom uit te gaan zoeken. De perfecte manier om in de kerststemming te komen! Welke kerstboom kun je het beste aanschaffen? En hoe kun je hem het beste meenemen? Is het belangrijk om je kerstboom te verzorgen? Ik geef je een aantal Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen!

Verschillende Kerstboomsoorten

Welke kerstboom bij jou past heeft vaak meer te maken met wat je mooi vind en wat praktisch en/of handig voor jou is. De één houdt van zwervende dennennaalden en de ander heeft liever een kerstboom die de hele maand staat zonder een naald los te laten. Met zoveel verschillende soorten kerstbomen, weet je gewoon niet meer welke je kiezen moet. Hieronder zet ik de verschillende soorten op een rij en vertel ik de eigenschappen per boom.

Een aantal kerstboom soorten op een rij:

 • Fijnspar: De meest verkochte kerstboom is de fijnspar. Groeit in kegelvorm met donkergroene naalden en die authentieke kerstgeur. Eén groot nadeel, hij laat snel naalden los en je woonkamer ligt er dus mee bezaaid en hij heeft dunne takjes. Niet geschikt voor zware kerstballen dus!
 • Blauwspar: Populair om zijn stevige takken voor zwaardere kerstversiering en zijn mooie blauwe kleur. Ook heeft de blauwspar de authentieke kerstgeur net als de fijnspar. De naalden houdt hij goed vast, maar ze prikken wel.
 • Nordmann spar: De Nordmann is bezig met een opmars, verliest bijna geen naalden, prikt niet en is vol dik en breed. Dikke stevige takken, waardoor de tak niet doorbuigt als je er een kerstbal aan hangt. Als je houdt van dennengeur moet je deze boom niet kopen, want die heeft hij niet. Of misschien een spuitbus met wat dennengeur?
 • Zilverspar: De zilverspar is er in verschillende soorten. Zo is er een Koreaanse en edele variant. Ze variëren van blauwgroen tot zilverkleurige takken. Ze wisselen korten en lange takken af en de naalden blijven goed zitten.
 • Edelspar: Blauwgroene naalden, prikt niet, verliest zijn naalden niet en heeft een wat smalle vorm.
 • Blauwspar: Een mooi exemplaar en weinig naaldenuitval. Het mag dan ook wel wat kosten.
 • Servische spar: Deze boom wordt steeds populairder in Nederland. Blauwgroene naalden en heeft een lekkere geur. Ook deze boom heeft last van het verliezen van naalden.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een kerstboom?

Bij het uitzoeken van een kerstboom is het handig om de status van de boom te checken. Schud met de boom of ga met je hand langs een tak; Laten de naalden niet allemaal tegelijk los, dan is dat er één om mee naar huis te nemen. (en dus al te lang geleden gerooid).

Hoe kies je de perfecte kerstboom?

Buig ook eens een tak en kijk of deze mee veert. En buig ook is een naald aan het einde van een tak doormidden; de naald hoort te buigen, als hij te snel knakt is hij te droog. Uiteraard is de kleur van de boom ook belangrijk. Als er veel bruine naalden in een boom zitten kan je de boom beter laten staan. Hou je van een lekkere geur dan kun je ook hier aandacht aan besteden.

Tip: Als je een kerstboom uitzoekt, let dan op de lengte en breedte van de boom. Het zou namelijk jammer zijn als je thuiskomt en hij niet past op de plek waar je hem graag wilde neerzetten!

Kerstboom op stam

Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen

Wanneer je gaat voor een kerstboom met alleen een stam (zonder kluit), dan is het verstandig om een stuk van de onderkant van de stam af te zagen alvorens je hem in een houder zet. De boom kan dan beter water opnemen en blijft langer goed.

Kerstboom met kluit

Kies je voor een kerstboom met kluit, dan kan je het beste .Vaak zijn deze bomen speciaal gekweekt om in een pot te kunnen blijven staan. Als je een boom uit de grond haalt, is de boom gewend om zijn wortels vrij te kunnen laten wortelen. Op het moment dat je de boom uit de grond haalt gaan er een hoop wortels dood, waardoor de boom minder goed kan drinken.

Water geven

Geef je kerstboom regelmatig water, doe je dit niet dan heb je kans dat de naalden snel gaan uitvallen. Het handigst is om dagelijks even te checken. Een grote boom kan wel tot 1 liter water per dag verdampen. Ja, dat had je niet gedacht hé?

Kerstboom zelf uitkiezen bij de kweker

Als je zelf een kerstboom wilt gaan uitzoeken, zou ik je aanraden naar een kerstboom kweker te gaan. Ik en ook mijn ouders kochten altijd een kerstboom bij de kweker. Tegenwoordig gaan veel mensen naar de winkel, bouwmarkt of het tuincentrum.

Als je naar een échte kweker gaat heb je veel meer keus en vaak zijn de kerstbomen ook net wat goedkoper. In de winkel zijn de bomen vaak al ingepakt in een net en kun je niet zien hoe vol de takken zijn of wat voor vorm de kerstboom heeft. Het is dus gokken geblazen.

Kijk eens in de buurt of er een kwekerij / boerderij is die kerstbomen verkoopt en ga daar eerst eens langs voordat je gelijk naar de winkel stapt.

Kerstboom mee naar huis nemen

Iets waar je even rekening mee moet houden als je een boom gaat kopen is het feit dat hij ook nog mee naar huis moet. Oeps! Als je auto te klein is kan je de boom op het dak vastbinden net zoals het rode autotje! Dat zegt je vast wel iets! Denk er dan wel aan om de kerstboom in een vuilniszak te steken of te omwikkelen met plastic. Laat de boom bij thuiskomst acclimatiseren door hem bijvoorbeeld in de hal of gang te zetten met de verwarming uit, maar ook de schuur is een goede plek. Het is belangrijk om de kerstboom in één keer op de juiste plek te zetten. Denk hier wel zorgvuldig over na! Te dicht bij de verwarming zorgt ervoor dat de kerstboom uitdroogt, en als hij op de tocht staat wordt de boom er ook niet beter op.

Een echte boom veelte veel gedoe? Ga voor nep!

Tips om de kerstboom in huis te halen

Wat dacht je van deze Tirump Tree kerstbomen“>Triumph Tree kerstbomen zijn gemaakt naar voorbeeld van de natuur en zijn door het gebruik van kleur, vorm en materiaal niet van een echte boom te onderscheiden.  De kunstkerstbomen zijn niet alleen mooi om te zien en gemaakt van de beste materialen, maar ook veilig. Ze hebben een stevige constructie en zijn makkelijk op te zetten.

Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen

Afhankelijk van de boom is deze uitgevoerd met een inhaak systeem of een scharnier systeem. Bij het inhaaksysteem worden de takken in ophangbeugels gehaakt. Bij het scharnier systeem zitten de takken in stevige beugels met daaraan een scharnier. Voor beide systemen geldt dat uw boom zeker tot ver na de feestdagen zijn unieke look niet zal verliezen.

De collectie is enorm veelzijdig. Zo zijn er dus bomen die perfect zijn nagemaakt naar voorbeeld van natuurlijke bomen, maar ook witte iriserende bomen of bomen met een dikke laag sneeuw of juist alleen een subtiel frosted puntje. Er zijn brede grillige bomen of hele smalle bomen die minder ruimte innemen. Met zoveel soorten en maten is de keuze enorm. Er is altijd wel een kerstboom die past in jouw kerstsfeer.

Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen
close-up van kerstboomtak met lampjes, kerstballen en een zuurstok

Een echte nep Kerstboom shoppen?

kerstboom

Triumph Tree kunstkerstboomTriumph Tree kunstkerstboom

Ik hoop dat deze Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen je helpen in de zoektocht naar de juiste kerstboom en dat ik je enigszins heb kunnen overtuigen om je kerstboom bij de kerstboomboederij te halen. Google eens op kerstboomboederij om een kweker bij jou in de buurt te vinden.

En vind je dit allemaal te veel gedoe? Dan kan je altijd een echte of neppe kerstboom online bestellen en hem thuis laten bezorgen. Het enige nadeel is dat je met een echte geen invloed hebt op de kwaliteit van de boom.

Heb jij wat gehad aan deze Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen? Heb jij een echte of een neppe kerstboom in huis?

9 Reacties

 1. december 16, 2016 / 11:00 am

  Ik heb nooit een echte boom, ben al jaren fan van de kunstboom :) Hoef ik ook niet ieder jaar een nieuwe uit te kiezen :D

 2. december 20, 2017 / 9:38 am

  Wij hebben een supernepperd in huis. Je ziet duidelijk dat hij nep is, maar nou ja.

 3. december 20, 2017 / 9:38 am

  Wij hebben een kleine nepkerstboom die we elk jaar weer opnieuw gebruiken, erg handig!

 4. december 20, 2017 / 10:41 am

  Ik hoorde laatst dat iemand zijn kerstboom achter de fiets had geknupt en zo is gaan fietsen naar huis. Jammer dat ik het niet heb gezien. Wij hebben overigens een neppe boom :)

 5. december 20, 2017 / 12:52 pm

  Ik wil alleen maarechte bomen! Mijn ouders hebben altijd een hele grote, maar plek zat ook dus dan is ’t wel leuk. Ik heb zelf dit jaar een kleintje gedaan, omdat de box anders geen goede plek heeft haha. Handig artikel!

 6. december 20, 2017 / 6:00 pm

  Leuk om te lezen, wij hebben gewoon een kunstboom, ik kan niet tegen echte bomen dan nies ik me hersens eruit, hahahaha

 7. december 20, 2017 / 7:55 pm

  Wij hebben een neppe kerstboom. Toevallig zei ik van de week dat ik volgend jaar wel een echte zou willen hebben. Echt vind ik toch wel mooier en het ruikt vaak lekker haha.

 8. Verena
  december 21, 2017 / 9:58 pm

  Ik zag pas een filmpje als je een kerstboom niet vaak water geeft. Bizar hoe snel hij dan in de fik vliegt! En wat een hoop soorten kerstbomen zijn er zeg

 9. december 22, 2017 / 9:41 pm

  Met een eigenwijze peuter en poes in huis hebben we gekozen voor een nepboom. Wel een hele mooi en dure waaraan je amper afziet dat hij niet echt is. Wel jammer dat de geur nu mist, daar hield ik altijd van! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: