Wat te doen in Antwerpen Dagje of weekendje weg

Wat te doen in Antwerpen Dagje of weekendje weg

Zin in een stedentrip of lekker weekend weg weg naar Antwerpen? Dan heb ik de tips voor jou! Je bent er zo en er is genoeg te doen! Zo kun je er heerlijk lekker eten en drinken op de terrasjes, bezienswaardigheden bezichtigen of activiteiten doen. Antwerpen verveelt nooit! In dit artikel deel ik al mijn wat te doen in Antwerpen tips. Lees je mee?

Bezienswaardigheden Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van België. Het wordt ook wel Anvers genoemd. Het heeft meer dan 529.000 inwoners. Antwerpen heeft een rijke historie, prachtige panden met uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken. Maar wat te doen in Antwerpen bij een dagje of weekendje weg?

Shoppen en wandelen over de Meir

In het hart van Antwerpen vind je de Meir. Een winkelgebied in de vorm van een lange straat met tal van winkels. Dit gebied omvat winkelstraat Meir, Jezusstraat, Sint-Katelijnevest en de twee winkelcentra Grand Bazar en Stadsfeestzaal. Het aanbod van winkels wordt hier vooral bepaald door filialen van winkelketens zoals H&M, Esprit, Kruidvat en Blokker. En ook vind je diverse hotspots om te eten en te drinken.

Daarnaast kun je genieten van het uitzicht op de historische panden en de klassieke details.

Stadsfeestzaal

De stadsfeestzaal is een groot winkelcentrum waar je stijlvol kunt shoppen. En niet alleen voor het shoppen ben je hier aan het juiste adres. Van binnen zijn er prachtige details als je van architectuur houdt.

In 1983 werd het gebouw geklasseerd als beschermd monument. Lange tijd was het een van de bekendste zalen in Antwerpen dat onder meer onderdak bood aan kunsttentoonstellingen, de Antwerpse Antiekbeurs, de boekenbeurs, het autosalon en verschillende feesten.

wat te doen in Antwerpen - Stadfeestzaal

Grand Bazaar

De Grand Bazaar van Antwerpen moet je zeker eens bezoeken. Vreoger was het een warenhuis en nu een druk bezocht winkelcentrum met 50 winkels.Grote publiekstrekkers zijn de vestiging van FNAC op de eerste en twee verdieping en de GB / Carrefour supermarkt in de kelder.
Het winkelcentrum heeft 2 ingangen, één aan de Eiermarkt en eentje aan de Schoenmarkt. De ligging is zeer centraal met aan de westzijde de Groenplaats en in het oosten de beroemde winkelstraat de Meir.

Bezoek Chocolate Nation

Het Chocolate Nation ligt recht tegenover het Centraal station van Antwerpen. En staat bekend als grootste Belgische chocolademuseum ter wereld! Bij chocolate Nation leer je alles over de Belgische chocolade en de verschillende chocolademerken. Maar ook meer over chocolatiers.

Zo zijn er diverse chocoladetradities en staat de trend in chocoladeland niet stil. Je eindigt in een fijne shop, waar je al het lekkers kunt aanschaffen om daarna natuurlijk te proeven.

foto credits: PAKT

Ontdek het duurzame hart PAKT

Wil je graag lokale geproduceerde producten proeven? Dan moet je zeker eens langs gaan bij het duurzame hart PAKT. Het wordt ook wel het Groen Kwartier van Antwerpen genoemd. Van een koffie tot heerlijke maaltijden, je vindt het hier allemaal in een unieke setting. Op de prachtige daktuinen kijk je je ogen uit!

foto credits: PAKT

Zo zijn er groente en kruidentuinen op het dak van het gezamenlijke complex, die dienen als ingrediënten voor de gerechten. Maar ook wordt er water verzameld wat dan weer gebruikt wordt voor de koffiebar- en branderij.

Tof!

 

 

 

 

 

Ga woonwinkelen in de Kloosterstraat

Als je houdt van een modern interieur, dan mag je zeker niet voorbij gaan aan de Kloosterstraat. Hier zitten diverse jonge ontwerpers met prachtige meubels. Waar je zeker moet langs gaan als je van een modern interieur houdt.

Bezoek de Vogeltjes markt

Wekelijks vindt er een zondagse markt in Antwerpen. De markt staat zelfs in het buitenland bekend en wordt Vogelenmarkt genoemd. Dit komt doordat hier van oudsher gevogelte werd verkocht. De markt stamt uit de 16de eeuw. In een akte uit 1272 werd vermeld dat er op de Meir een markt voor wildbraad gehouden werd. In het begin van de 19de eeuw verhuisde de markt naar de huidige locatie.

De vogelenmarkt stond bekend om zijn postduiven en levend pluimvee dat werd verkocht. Deze markt was in de jaren ‘50 en ‘60 één van de grootste voor post- of wedstrijdduiven in Vlaanderen en de zuidelijke provincies van Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook (zang)vogels bij, zoals kanaries, parkieten en vinken. In de jaren ‘70 verminderde het aantal duivenmelkers in de stad en ook de belangstelling voor de duivensport: vooral omdat er striktere voorschriften kwamen op duiventillen en het houden van duiven.

Wat juist zijn sjeu aan de vogelenmarkt geeft zijn de stadwerkers die hun producten aanprijzen en demonstreren.

Grote Markt

Aan de Grote Markt van Antwerpen vind je een prachtige historische panden en bezienswaardigheden. Maar ook heerlijke terrasjes en de bekende Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo.

Brabofontein

Hieronder zie je de Babofontein. Deze staat voor het stadhuis op de Grote Markt. Op de fontein bevindt zich een bronzen standbeeld van Silvius Brabo van de beeldhouwer Jef Lambeaux uit 1887. de reus Druon Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde gooide. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, en gooide die in de rivier.

Stadhuis

Vanaf de Grote Markt kan je het 16-eeuwse Stadhuis van Antwerpen (’t Schoon Verdiep zoals ze in Antwerpen zeggen) bewonderen. Het werd ontwerpen door Cornelis Floris en wordt gezien als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen.

Het stadhuis is nog altijd als stadhuis in gebruik, en daarom niet volledig open voor bezoekers. Het publiek kan wel de maandelijkse zittingen van de gemeenteraad bijwonen in de Raadszaal, en ook de Trouwzaal is tijdens de ceremonie toegankelijk voor de betrokkenen.

Het stadhuis is een renaissancegebouw, gebouwd tussen 1561 en 1564. Het middengedeelte heeft ook al wat barokke kenmerken. In de 16de eeuw nam de bevolking van de stad toe, net als de hoeveelheid werk van de burgemeester en de schepenen. Men wilde daarom het toenmalig schepenhuis vervangen voor een nieuwe. De bedoeling was een stadhuis te ontwerpen in de op dat moment nieuwe renaissancestijl. Om bouwkosten te drukken, zouden er op de begane grond winkels komen.

Met de verhuur daarvan hoopte men een deel van de kosten terug te verdienen. De Grote Markt was gemeente-eigendom, en zou daarom niets kosten. De bouw werd voltooid in de zomer van 1564. Al in 1576 volgde er een zware klap voor het stadhuis. Soldaten van de Spaanse koning, die in geen maanden soldij hadden ontvangen, besloten de stad te plunderen. Doordat er vanuit het stadhuis flink verzet geboden werd, staken de soldaten het gebouw in brand. Het dak en het interieur overleefden de vuurzee niet. De herstelwerkzaamheden begonnen twee jaar later.

Naar aanleiding van het 450 jaar jubileum van het Stadhuis in 2015 werd de Wandelzaal opengesteld als tijdelijk café. Slechts een paar keer per jaar, op speciale gelegenheden, opent het stadhuis helemaal zijn deuren.

Juweliers

Breng een bezoekje aan één of meerdere juweliers in Antwerpen. Antwerpen staat bekend om zijn juweliers en kwaliteitssieraden en diamanten.

fotocredits: PAKT

Hoe Antwerpen te ontdekken?

Je kunt Antwerpen op verschillende manieren ontdekken. Te voet, per fiets of per step. Ik vertel je er hieronder meer over.

Lopen

Antwerpen is een échte loopstad. Je kunt er veel te voet doen. Wil je wat afwisseling en niet alleen maar langs winkels of eetgelegenheden lopen? Download dan de app ‘JOOKS‘. Hierin staan verschillende looproutes.

Onderweg krijg je via je oortjes of hoofdtelefoon informatie over de bezienswaardigheden die je tegenkomt. De stem geef je ook instructies over hoe je moet lopen, zodat jij je je op de omgeving kunt concentreren.

Fietsen

Velo’s zijn rode fietsen die je kunt huren. Ideaal voor korte ritten in de stad, maar je kan er natuurlijk ook een langere route mee fietsen. Het grote voordeel is dat onderstaande routes langs Velo-stations lopen, zodat je op heel veel plekken je fiets kan parkeren. Shoppen? Terrasje doen? Museum bezoeken? Dat kan allemaal. Ben je weer klaar om te fietsen, dan neem je gewoon een nieuwe Velo. Zet het zadel op de juiste hoogte en trappen maar!

Hoe kun je het beste naar Antwerpen reizen?

Stedentrip Antwerpen trein

Antwerpen station is zonder meer één van de mooiste stationsgebouwen in Europa en krijgt ook wel eens de naam Spoorwegkathedraal. Het station was ooit een klein station enr werd in 2007 verbouwd tot een belangrijk treinstation. Je kan hier o.a. de internationale trein van en naar Amsterdam nemen.

Plopsa Station Antwerpen

Wist je dat er ook een Plopsa vestiging te vinden is het in het Centraal Station van Antwerpen? Er zijn 60 verschillende attracties. Het indoor-pretpark is gericht op Belgische stripfiguren zoals De Smurfen, Jommeke en Urbanus en vooral geschikt voor families met kinderen van 4 t/m 12 jaar. Neem snel de trein naar Antwerpen, stap uit en wandel recht in het avontuur!

Stedentrip Antwerpen auto

Kom je naar antwerpen op stedentrip met de auto? Dan kun je voordelig parkeren op één van de P+R’s aan de rand van de stad en zet je weg verder met bus of tram, zonder file- of parkeerstress.

Er kwamen recent 3 nieuwe Park and Rides bij in de wijk Luchtbal, de Keizershoek in Merksem en aan Linkeroever. Op deze nieuwe P+R’s betaal je amper 1 euro per dag. De andere P+R’s zijn zelfs gratis. Op slimnaarantwerpen.be vind je alle info en het overzicht van de Park and Rides in Antwerpen.

Wat te doen in Antwerpen? Daar heb je als het goed is een redelijk antwoord op gekregen. Er is genoeg te zien en te doen voor een dagje of weekendje weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: