Zo maak ik mijn blogfoto’s

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van beginnen bloggers. Eén van die vragen is hoe ik mijn blogfoto’s maak en welke apparatuur ik daarvoor gebruik? Natuurlijk is mijn manier van blogfoto’s maken niet de enige manier. Iedere blogger heeft een eigen werkwijze en eigen apparatuur die zorgen voor de kenmerkende uitstraling van foto’s. Benieuwd geworden? Ik geef je een kijkje in de keuken. Zo maak ik mijn blogfoto’s…

Mijn blog camera’s

Voor mijn blog gebruik ik verschillende camera’s. Hieronder geef ik je wat meer uitleg over elke camera en vertel ik je waarvoor ik hem gebruik.

Canon 750D

Zo maak ik mijn blogfoto's

Voor bijna al mijn foto’s gebruik ik de Canon 750D. Ik koos in eerste instantie voor deze DSLR, omdat hij vrij nieuw is en een beweegbaar scherm heeft. Het beweegbare scherm zorgt ervoor dat je creatieve houdingen kunt aannemen, waardoor ook je foto’s creatiever worden! Het LCD scherm bevat ook touchscreen, waardoor je makkelijk door al je gemaakte foto’s kunt scrollen. Of handmatig kunt focussen tijdens het nemen van een foto. Ook bevat deze spiegelreflexcamera  Wi-Fi en NFC. Hierdoor kun je gemakkelijk foto’s en video overbrengen naar al je apparaten die dit ondersteunen. Denk aan je smartphone, tablet en printer. Handig als je onderweg bent en toch snel iets wilt delen met je volgers!

Sony DSC-HX50V

Zo maak ik mijn blogfoto's

Deze camera is nu al wat ouder, maar de kwaliteit doet zeker niet onder bij de wat nieuwere variant. Ik ben echt verrast hoeveel mooie foto’s ik al heb gemaakt met deze kleine compactcamera en ook qua filmpjes vind ik de kwaliteit echt goed. Als ik een blog event heb en niet wil slepen met mijn DSLR neem ik deze mee. Of op vakantie als ik een ver eind moet wandelen. Handig voor de foto’s en vooral voor filmen. Hij is super licht en maakt dus goede kwalitatieve foto’s en filmpjes. Nadeel is dat je geen lenzen kunt wisselen bij deze camera. Ook heeft hij geen uitklapbaar scherm en dat is dan ook het enige dat ik mis. Deze camera beschikt net als de DSLR over Wi-Fi en NFC om makkelijk foto’s uit te wisselen met mijn andere apparaten. Ik vergeet een belangrijk dingetje dat ik wel af en toe gebruik. Vooral  handig op vakantie is de GPS optie die de camera heeft, waardoor ik later kan terug kijken op welke plek ik elke foto heb gemaakt. Super handig als je het even niet meer weet!

Mijn blog lenzen

Ik gebruik op dit moment een 3 tal lenzen voor mijn blogfoto’s. Ik vertel je hieronder welke lenzen ik gebruik en waarvoor precies.

CanonEF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

Zo maak ik mijn blogfoto's

Deze lens kreeg ik standaard bij mijn camera geleverd. Een ideale eerste lens als je begint met fotograferen, of dit nu is voor een blog of gewoon omdat je fotograferen leuk vind! Het is een naar verhouding goedkoop objectief en geschikt voor verschillende onderwerpen. Ik gebruik deze lens als standaard equipment. Handig voor als ik bijvoorbeeld naar een feestje ga of geen andere lenzen wil meenemen. Hier kan ik elke foto mee maken.

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Zo maak ik mijn blogfoto's

De plastic fantastic lens, zo wordt hij in de blogger / fotografie wereld genoemd. Een 50mm lens levert een natuurlijk uitziend, niet-geforceerd perspectief en focust snel doordat hij lichtsterk is. Ook creëer je met deze lens een prachtige scherptediepte verhouding ook wel “bokeh” genoemd. Denk aan de mooie wazige achtergrond. Hier maak ik voornamelijk gebruik van voor close-up’s van product foto’s. De 50mm lens heeft een vaste brandpuntafstand. Dit betekend dat de lens je dwingt te ‘zoomen met je voeten’. Door een paar stappen naar voren of naar achteren te doen bereik je wel het effect van een groothoek- (meer van de omgeving) of een telelens (meer details). Hierdoor ging ik meer nadenken over de compositie van mijn foto’s. Ik moet immers zelf lopen!

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Zo maak ik mijn blogfoto's-1

Dit is mijn standaard lens als ik op reis ben. Door de groothoek van de lens past er meer binnen het kader van de foto. Handig bij het fotograferen van landschappen, maar ook bij het fotograferen van architectuur en interieur.

Foto’s Maken

Zo maak ik mijn blogfoto's

Foto’s maken vind ik het meest tijd rovend, maar tegelijkertijd ook super leuk om te doen. Ik denk dat dit komt, omdat ik zelf erg perfectionistisch ben. Ik probeer meestal een dagdeel uit te trekken zoals de zaterdag ochtend om meerdere foto’s in één keer te maken. Zo zit ik lekker in mijn foto flow en heb ik genoeg ideeën kunnen verzamelen voor wat ik wil met de compositie van alle producten en items.

Natuurlijk werkt dit niet altijd handig. Wanneer je nog niet alles in huis hebt, of als je op dat moment totaal geen inspiratie hebt. Het grappig is dat je het echt terug ziet in mijn foto’s als mijn hoofd niet naar foto’s maken staat op dat moment. Stom hé!

Belichting van Foto’s

Qua licht maak ik zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk daglicht. Dit geeft het mooiste effect voor de foto’s.

Daglichtlampen set / Softboxen

Bresser- Daglicht lampenset
Bresser- Daglicht lampenset

Als het toch zo uit komt dat ik foto’s in het donker wil maken dan maak ik gebruik van mijn Bresser Daglichtlampen set. Ze worden ook wel softboxen genoemd. Dit is een vrij uitgebreide set met twee staande softboxen en één boom statief die je over een tafel kan hangen.

Bresser- Daglicht lampenset

Wat super handig is van deze daglichtlampenset is dat dat je de lampen stuk voor stuk kunt bedienen. Er zitten 5 Bresser lampen per softbox in. Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel licht je nou precies nodig hebt. Op deze manier heb je altijd perfecte foto’s, omdat je zelf het licht kunt doseren.

Bresser- Daglicht lampenset

Daarnaast kan je de matte hoes die op de softbox zit verwijderen, zo valt er extra veel licht op het object dat je wilt fotograveren. Zelf fotograveer ik altijd met deze hoes er op. Dit zorgt namelijk voor minder weerspiegelen van het licht op de producten die ik fotograveer.

Bresser- Daglicht lampenset

Met en zonder Softbox – voorbeelden

Zo’n set maakt echt een wezenlijk verschil voor je foto’s en is echt een must have voor elke serieuze blogger! Vooral met de winterdag kan ik echt niet meer zonder! Zie hieronder een aantal voorbeelden van foto’s die ook op mijn blog zijn verschenen. Met de softbox aan en met avondlicht.

Zo maak ik mijn blogfoto's

Zonder softbox

Zo maak ik mijn blogfoto's

Met softbox

Zo maak ik mijn blogfoto's

Zonder softbox. Het valt niet eens op dat de dop van de verpakking een andere kleur heeft, omdat alles geel lijkt.

Zo maak ik mijn blogfoto's

Met Softbox. De rosé kleurige verpakking is goed zichtbaar en weerkaatst ook het licht.

Zo maak ik mijn blogfoto's

Zonder Softbox. Er zit een gelige gloed over de foto. Echt niet mooi!

Zo maak ik mijn blogfoto's

Met Softbox wat een verschil hé?

Zo maak ik mijn blogfoto's

Zonder softbox zie je echt niks van deze highlighter swatch.

Zo maak ik mijn blogfoto's

Met softbox heeft de highlighter een mooie glow.

Een echt goede daglichtlampen set is prijzig, maar je ziet dit wel terug aan de kwaliteit van de foto’s. Mocht je opzoek gaan naar een softbox / daglichtlampenset, let dan op het aantal lumen dat een lamp produceert en niet op het aantal watt. De lumen zeggen namelijk iets over hoeveel licht een lamp produceert en dit is belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s.

Zelf heb ik eerder een goedkope set gekocht van VidaXL met paraplu’s, zonder op de lumen te letten. Ik had er immers geen verstand van en kocht op aanraden van andere bloggers deze set. Ik kan niet anders zeggen, dan wat een miskoop! Steeds schaduw op de foto’s en weerkaatsing van het licht op de producten. Mijn foto’s werden er echt niet beter op en het kost me een hoop tijd om alles zo te bewerken dat de foto’s naar mijn zin waren. Zo zie je maar, goedkoop was bij mij uiteindelijk duurkoop. 

Dus als ik je een advies mag geven? Is je budget niet toereikend voor een hele set? Begin dan met 1 goede softbox/daglichtlamp. Je krijgt er zeker geen spijt van deze investering en kan je set later altijd nog uitbreiden. Ik kocht deze Bresser Daglichtlampen set bij Bol.com. Overigens hebben ze hier ook meer mooie accessoires als je serieus bezig bent met fotografie. 

ACHTERGROND EN ITEMS

Mijn favoriet om als achtergrond te gebruiken is een keukendeurtje beplakt met Zelfklevende marmer plakfolie. Als je goed kijkt naar de foto’s op mijn blog dan zie je hem vaak terug komen. Ik hou van een cleane en lichte stijl. Verder shop ik regelmatige leuke items, zoals een bordje, dienbladen etc. om mijn foto’s op te leuken. Het blijft een beetje uitproberen en creatief zijn en ik geef toe het is niet altijd makkelijk!

Verder probeer ik zo nu en dan items uit het seizoen te gebruiken. Zoals in de herfst, herfstblaadjes. In de zomer, bloesem bloemen.

Zo maak ik mijn blogfoto's

Of als ik het heb over een aardbeien milkshake dan leg ik losse aardbeien bij de foto bijvoorbeeld. Het zijn juist die kleine dingen, die je foto’s een hele andere uitstraling kunnen geven. Ook een tijdschrift geeft je foto een hele andere look.

recept aardbeien - munt milkshake

Foto’s bewerken

De finishing touch voor mijn foto’s bereik ik door gebruik te maken van een bewerkingsprogramma. Herken je dat? Je hebt een prachtige foto geschoten, maar de achtergrond is net iets te donker. Of er staat net iets in beeld?

Zo maak ik mijn blogfoto's

Lightroom

Sinds ik Lightroom van Adobe heb ontdekt, is er echt een wereld voor mij open gegaan. Het handige is dat je hierin meerdere foto’s tegelijk kunt bewerken. Ook kun je een bewerking kopiëren om zo op meerdere foto’s te gebruiken. Handig, want dan hebben ze allemaal dezelfde stijl en sfeer.

En ken je de mask optie al? Met deze tutorial van Team Smallbusiness creëer jij dé perfecte witte achtergrond voor al je blogfoto’s!

Zo maak ik mijn blogfoto’s dus! Het heeft even geduurd voor ik een standaard werkwijze had, maar al bloggende ontwikkel je een eigen foto- en bewerkingsstijl  :)

Mocht je vragen hebben? Stel ze gerust in de comments, ik help je graag op weg!
Hier vind je meer blogtips.

Hoe maak jij je blogfoto’s? En welke stijl hanteer je?

19 Reacties

 1. oktober 9, 2017 / 8:26 am

  Heel leuk om een kijkje achter de schermen te geven! Wat een verschil tussen met en zonder softbox :o!

 2. oktober 9, 2017 / 8:43 am

  Heel leuk om te zien! Ik maak al mijn foto’s in daglicht onder een dakraam en bewerkt alleen de belichting met Picasa.

 3. oktober 9, 2017 / 9:01 am

  Jeetje dat ziet er professioneel uit allemaal zeg! Daar steek ik armzalig bij af met mijn iPhone6 als camera.

 4. oktober 9, 2017 / 9:28 am

  Wat een leuke tips geef je. Ik zelf heb ook de 50mm lens en ben er echt gek op!

 5. oktober 9, 2017 / 9:40 am

  Superfijne tips! Ik ben meteen gaan kijken naar de softboxen, want die kan ik wel gebruiken!

  • Mariëlle
   Auteur
   oktober 9, 2017 / 11:05 am

   Ik kan niet meer zonder, je gaat er echt blij mee zijn!

 6. oktober 9, 2017 / 10:40 am

  Leuk om te zien! Ik gebruik ook altijd een daglicht lampen set. Goed licht is echt wel cruciaal voor het maken van foto’s, wat mij betreft dan. Ik ben zelf ook zo perfectionistisch, tot het irritante aan toe. Ik kan rustig een uur bezig zijn met het maken van een serie productfoto’s voor een review, en die vervolgens gewoon niet gebruiken, want #nietgoedgenoeg. Ach, story of my life.

 7. oktober 9, 2017 / 10:54 am

  Wat een mooie foto’s en wat goed en leuk om het verschil in foto’s te zien.

  Lijkt mij erg handig

 8. oktober 9, 2017 / 11:02 am

  Je pakt het heel professioneel aan zo te zien. Ik maak mijn foto’s meestal met mijn mobile of met mijn Canon camera.

 9. oktober 9, 2017 / 11:19 am

  eindelijk niet eens zo’n standaard artikel met dezelfde tips, goede en prettige uitleg. ik wil ook heel graag een 50mm lens! ik wil tevens een compacte camera aanschaffen voor naar events etc in plaats van mijn grotere camera mee te nemen

 10. oktober 9, 2017 / 11:30 am

  Heel interessant artikel. Ikzelf gebruik meestal Nikon D3400 ofwel mijn iPhone, maar ik zou graag mijn foto’s naar een ander niveau trekken. Jammer genoeg heb ik geen plaats voor speciale lampen of een ‘foto-ruimte’, hopelijk komt hier in de toekomst verandering in

 11. oktober 9, 2017 / 1:09 pm

  Wat een verschil he met die softboxen, ik gebruik ze eigenlijk bijna niet maar heb ze wel

 12. oktober 9, 2017 / 1:39 pm

  Ik heb net een SLR gekocht en ik ben alles nog wat aan het testen, maar deze tips zijn heel handig! Ik heb dus ook zo’n standaardlens, maar ik vroeg me ook af of welke andere lenzen er zijn en welke effecten ze brengen. Ik fotografeer meestal mijn producten op zo’n wit IKEA-tafeltje, maar dat is soms nogal saai :) Bedankt voor de tips!

  • Mariëlle
   Auteur
   oktober 10, 2017 / 8:09 am

   Hey Laura dank voor je reactie. De lenzen die ik je liet zien in het artikel zijn veel gebruikt onder bloggers, natuurlijk zijn er ook andere lenzen. Niet de lens alleen creëert het effect, maar ook de instellingen van je camera. Ik zou je aanraden om gewoon eens naar een camera winkel te gaan met je camera en verschillende lenzen uit te testen… Als je een lens wil voor een wat langere periode, kun je online ook lenzen huren. Ik weet zo even de website niet meer als je googled kom je vast een heel eind.

 13. oktober 9, 2017 / 3:00 pm

  Wat een mooie verzameling heb je! Ik fotografeer met een canon 6D, waarbij ik ook wissel van lenzen. De softboxen gebruik ik ook vaak, maar niet voor mijn blog (da’s wat moeilijk met een reisblog. ;) )

  • Mariëlle
   Auteur
   oktober 10, 2017 / 8:10 am

   Dat kan ik begrijpen lien. Al dat gesleep lijkt mij ook maar niks!

 14. oktober 10, 2017 / 9:30 am

  Te gek dat je deze tips en tricks deelt. Hiermee help je heel veel bloggers! Dank je!

  • Mariëlle
   Auteur
   oktober 10, 2017 / 10:15 am

   Graag gedaan Bouchra. Hoop dat je er wat aan hebt ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: