10x waarom bewegen gezond voor je is

10x waarom bewegen gezond voor je is

Bewegen we doen het allemaal, de een in wat meer mate dan de ander. Ik vertel je waarom bewegen gezond voor je is. En wat de voordelen van bewegen zijn. Ik vertel je er van alles over in dit artikel.

waarom bewegen gezond voor je is

Bewegen is gezond en voldoende beweging heeft ook veel voordelen. Hieronder geef ik je de voordelen van bewegen op een rij, zodat ook jij meer gaat bewegen!

 1. Je kunt beter ontspannen

Wanneer je hebt bewogen kun je beter ontspannen. Je hebt immers inspanning geleverd en je lichaam is hierdoor vermoeid.

 1. Je voelt je minder gestrest

Door te bewegen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen. Deze hormonen hebben een kalmerend en pijnstillend effect en verbeteren je humeur.

 1. Je zit lekkerder in je vel

Wanneer je beweegt maakt je lichaam dopamine aan, dat is belangrijk is voor focus en motivatie en je beloningscentrum. Doordat je beloningscentrum wordt gestimuleerd hou je een goed gevoel over, na elke training of beweegmoment. Nog een mooie resultaat waarom bewegen gezond voor je is.

Daarnaast zorgt bewegen voor en verbeterde bloedcirculatie, dit komt ook je huid ten goede. Nog een mooie reden waarom bewegen gezond voor je is. Je ziet er beter uit en dat lijdt ook weer tot meer zelfvertrouwen en je zal meer tevreden zijn met jezelf. 

 1. Je kunt beter slapen door te bewegen;

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, en het zorgt voor een diepere slaap, waardoor de kwaliteit van het slapen stijgt. De manier hoe je slaapt zegt ook iets over jou. Het zegt meer, dan je zou verwachten: Wat je slaaphouding over jou zegt.

Heb je moeite met inslaap vallen ondanks dat je voldoende hebt bewogen? Met deze slaap tips lukt het wel!

 1. Je spieren worden sterker

Als je vaker beweegt, train je je spieren vaker. En dat zorgt ervoor dat je spieren sterker worden. Het is aan jou hoe vaak je dit doet en op welke intensiteit. Het beste kun je hierbij kijken naar de norm gezond bewegen.

 1. Je voelt je fitter en hebt meer energie

Ondanks dat je misschien geen energie hebt voor je gaat bewegen, levert het bewegen ook daadwerkelijk energie op. Wanneer je beweegt zet je lichaam namelijk zogenaamde mitochondriën aan het werk.

Op het moment dat je sport, wordt de aanmaak van deze mitochondriën gestimuleerd. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer mitochondriën, dus meer energie. 

Belangrijk hierbij is goed letten op gezonde en evenwichtige voeding. Deze moet spiergroei stimuleren.

 1. Het is goed voor je bloeddruk, cholesterol en immuunsysteem

Waarom bewegen gezond voor je is? Het heeft ook een goede uitwerking op je bloeddruk, cholesterol en immuunsysteem. Hoe dit komt? wanneer je sport wordt het LDL cholesterol in je lichaam verlaagt. LDL cholesterol is het slechte cholesterol. En de concentratie HDL cholesterol verhoogt. HDL cholesterol ruimt het LDL cholesterol op.

En of dit allemaal nog niet genoeg is, helpt bewegen ook bij een sterk immuunsysteem. Het zorgt er namelijk voor dat er meer IL-6, IL-10 en lactoferrine wordt aangemaakt, die allemaal ontstekingsremmend zijn.

 1. Het is goed voor je spijsvertering;

Voldoende beweging is goed voor je spijsvertering. Wanneer je beweegt zet dit ook je darmen in beweging. Het bewegen stimuleert namelijk de doorbloed van je darmen. En ook de duwen en trekken beweging die nodig is voor het goed functioneren van je darmen. En een goede spijsvertering lijdt weer tot een betere gezondheid en vaak ook tot een slanker lichaam of afvallen.

 1. Bevordert je lichaamshouding;

Wanneer je regelmatig beweegt, heb je een betere lichaamshouding. Ook mensen met rugproblemen geven aan minder vaak last van hun rug te hebben.

 1. Heeft een positief effect op de hersenen geheugen

Bewegen stimuleert je geheugen en leercapaciteit, en helpt je beter te focussen. Zo zie je maar dat een gezonde geest in een gezond lichaam zit!

Beweeg jij voldoende?

Nu je weet dat waarom bewegen gezond voor je is. Is het zaak meer te gaan bewegen. Ben je benieuwd of je voldoet aan de beweegrichtlijnen? De Nederlandse norm gezond bewegen geeft aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud.

De beweegnorm voor volwassen is tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. En twee keer per week spier en botversterkende activiteiten.

De beweegnorm ouderen is niet anders dan die voor volwassenen. De Nederlandse norm gezond bewegen kinderen is één uur per dag matig intensief bewegen en drie keer per week spier en botversterkende activiteiten.

Meer bewegen?

Er zijn al van mogelijkheden om meer te bewegen.

 • Ga bijvoorbeeld tijdens elke pauze even wandelen.
 • Of ga op de fiets naar je werk of boodschappen doen.
 • Doe thuis aan een leuke home work-out.
 • Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt. Plezier zorgt ervoor dat je sporten langer volhoudt. Zo ga je sporten ook zien als een hobby in plaats van een opgave.
 • Ook een fijne sportschool kan wonderen doen. Neem bijvoorbeeld sportschool Ridderkerk, deze kan ik je zeker aanbevelen.
 • Ga met een personal trainer aan de slag. Hij of zij zorgt er niet alleen voor dat je meer en beter beweegt. En zo je eigen bewegings- en gezondheidsdoelen behaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: