Beauty | Pigmentvlekken, waar komen ze vandaan?

Pigmentvlekken, waar komen ze vandaan?

In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over pigmentvlekken. Waar komen pigmentvlekken vandaan? Welke pigmentvlekken zijn er? Kun je pigmentvlekken voorkomen? En kun je ze ook behandelen? Zo ja, hoe… Ik vertel je meer in dit artikel.

Meer over Pigmentvlekken

Hieronder vertel ik je meer over pigmentvlekken en alles wat je hierover wilt weten…

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die ontstaan door een te hoge product aan pigment, hierdoor ontstaat er en een pigment overschot. Pigmentvlekken komen vaak voor op gebieden met veel zonblootstelling, zoals het gezicht, de hals, de rug en de armen. Ze komen vaker voor bij mensen met een donkere huid, maar kunnen ook op andere huidtypes voorkomen. Ze kunnen op elk moment van het leven ontstaan, maar zijn meestal het meest opvallend tijdens de zwangerschap, na gebruik van bepaalde medicijnen of na blootstelling aan de zon.

–> Lees ook: Interessant | 5 huidtypes – Wat is mijn huidtype?

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die op de huid kunnen voorkomen. Sommige zijn aangeboren en andere ontstaan later in het leven. Andere zijn erfelijk bepaald. Hier volgen enkele voorbeelden:

Lentigo’s

Dit zijn kleine, ronde vlekjes met een donkere kleur die vaak op de huid van het gezicht, de rug of de borst voorkomen. Lentigo’s zijn vaak aangeboren en worden meestal groter naarmate men ouder wordt. Ze zijn onschadelijk en hoeven meestal niet behandeld te worden.

Ouderdomsvlekken (lenticulaire hyperpigmentatie)

Dit zijn ronde, bruine vlekjes die vaak op de huid van de handen, het gezicht, de schouders en de armen voorkomen. Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon en komen vaker voor naarmate men ouder wordt. Ze zijn onschadelijk en hoeven meestal niet behandeld te worden, hoewel sommige mensen ze weg laten halen om esthetische redenen.

Melasma

Dit is een aandoening waarbij donkere vlekken op het gezicht ontstaan. Melasma kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, of door blootstelling aan de zon. Het kan moeilijk te behandelen zijn en kan terugkomen.

Chloasma

Dit is een aandoening waarbij donkere vlekken op het gezicht ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van hormonale anticonceptie. Chloasma kan moeilijk te behandelen zijn en kan terugkomen.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Dit zijn donkere vlekken die kunnen ontstaan na huidbeschadiging, zoals na acne of een brandwond. Deze vlekken komen vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur en kunnen moeilijk te behandelen zijn.

Albinisme

Dit is een aandoening waarbij er een gebrek is aan pigment in de huid, het haar en de ogen. Mensen met albinisme hebben vaak een zeer bleke huid en lichtblond of wit haar. Ze hebben ook vaak problemen met het zien, omdat het oogweefsel niet genoeg pigment bevat om licht te absorberen. Albinisme is aangeboren en kan niet behandeld worden.

Vitiligo

Dit is een aandoening waarbij er gebieden op de huid ontstaan die helemaal geen pigment bevatten. Vitiligo kan op elke leeftijd voorkomen en kan zich op elke huidplaats voordoen. Het is onschadelijk, maar sommige mensen met vitiligo kunnen zich bewust zijn van hun uiterlijk en zich onzeker voelen. Er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen van vitiligo te verminderen.

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van pigmentvlekken. Zo kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot een pigment verstoring, omdat UV-straling de huid kan beschadigen en de productie van pigment kan verhogen.

Ook hormonale veranderingen, zoals die tijdens de zwangerschap of na het gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen leiden tot pigmentvlekken. Bovendien kunnen bepaalde huidproblemen of huidziekten, zoals acne of eczeem, leiden tot pigmentvlekken. Of er is een genetische aanleg voor een melanine tekort of overschot.

Melanine is een belangrijk pigment dat voorkomt in de huid, haren en ogen van mensen. Het is verantwoordelijk voor de kleur van onze huid en het beschermt ons tegen de schadelijke effecten van de zon.

Dit is weer van invloed op het melatonine gehalte in onze huid. Een tekort aan melanine kan leiden tot een bleke huid en gevoeligheid voor zonnebrand. Aan de andere kant kan een teveel aan melanine leiden tot pigmentvlekken en een ongelijkmatige huidkleur. Alle huidtypen kunnen hiermee te maken krijgen, in elke huid zitten namelijk ongeveer evenveel pigmentcellen.

Kun je pigmentvlekken voorkomen?

Er zijn een aantal manieren waarop je pigmentvlekken kunt voorkomen. Zo is het verstandig om je huid te beschermen tegen de zon door middel van kleding, hoedjes en zonnebrandcrème met een hoge SPF, en tijdens de middaguren de zon te vermijden.

Het is ook belangrijk om uw huid te hydrateren en te verzorgen om de elasticiteit te behouden. Denk hierbij aan een goede dagcrème & nachtcrème of een extra serum, om zo de huidbarrière te versterken.

Ook is het verstandig om de huid twee maal daags te reinigen met een goede gezichtsreiniger. Vermijd daarnaast het gebruik van beautyproducten die de huid kunnen irriteren of uitdrogen, aangezien dit kan leiden tot huidproblemen die pigment stoorrnissen kunnen veroorzaken.

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn meestal niet gevaarlijk en veroorzaken geen pijn of andere ongemakken. Soms kunnen ze echter veranderen in een vorm van huidkanker, zoals melanoom. Het is daarom belangrijk om je huid zelf goed in de gaten te houden. Vertrouw je het niet? Heb je last van huid gedeeltes waarbij je pigment verandert, groeit of pijn doet, dan kan het raadzaam zijn een huisarts te raadplegen. De huidarts kan he helpen om de juiste behandeling te kiezen en eventuele onderliggende huidproblemen op te sporen.

Hoe kun je pigmentvlekken behandelen (zelf)?

Er zijn gelukkig veel verschillende behandelingen beschikbaar om pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen, zoals chemicaliënpeelings en laserbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen vande vlekken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen mogelijk bijwerkingen kunnen hebben.

Als je pigmentvlekken wilt verminderen of verwijderen, is het belangrijk om een ​​huidverzorgingsroutine te volgen die is gericht op het verminderen van pigmentatie. Dit kan het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor omvatten, of het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het regelmatig exfoliëren van de huid om dode huidcellen te verwijderen.

Ook kun je de melatonine balans behouden door een gezonde levensstijl. Dit betekent voldoende water drinken, gezonde voeding eten en zorgen voor voldoende beweging.

–> Lees ook: 9 tips om meer water te drinken

Kun je pigmentvlekken verwijderen met behulp van crèmes?

Er zijn verschillende crèmes op de markt die beweren dat ze pigmentvlekken kunnen verwijderen. Sommige van deze cremes bevatten bleekmiddelen, zoals hydrochinon, die kunnen helpen bij het verminderen van de vlekken, maar echt helemaal verwijderen lukt meestal niet door middel van een crème.

pigmentvlekken verwijderen met behulp van laserbehandelingen

Laserbehandelingen kunnen effectief zijn bij het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van een laser om de huid te behandelen. De laser richt zich op het pigment in de huid en vermindert of verwijdert de vlekken.

Je weet nu wat pigmentvlekken zijn en wat de oorzaken hiervan zijn. Ook weet je nu wat mogelijk helpt om ze te voorkomen. En hoe je mogelijk ze kunt verminderen of zelfs verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: