Zelf hebben wij in ons nieuwbouw huis ramen met dubbelglas, maar in ons vorige huis was dit helemaal niet het geval. Dubbel glas is niet alleen erg prettig voor de warmte, maar biedt ook tal van andere voordelen. Benieuwd welke? Lees dan even verder. Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
HR glas of dubbelglas?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende glassoorten zijn die isoleren. Zo is dubbelglas de verzamelnaam van al die verschillende soorten isolatieglas. Dubbelglas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten ontstaat. Dubbelglas wordt gebruikt in kozijnen, ramen en deuren van gebouwen.
Isolatieglas is perfect voor het isoleren van ruimtes tegen bijvoorbeeld harde geluiden of om de betreffende ruimte te isoleren tegen de kou van buitenaf. De zon, en tegen geluid. Door de ruimte tussen de dubbele beglazing worden harde geluiden gedempt en wordt de warmte van de zon die naar binnen komt vastgehouden. Dit maakt isolatieglas geschikt voor verschillende ruimtes en verschillende doeleinden. De meeste warmte in een ruimte gaat verloren via de ramen, maar door middel van dubbelglas of HR glas wordt de warmte-isolatie van de ruimte verhoogd waardoor het warmteverlies enorm afneemt.
Lucht gevuld isolatieglas en HR glas
Lucht gevuld isolatieglas is de oudere variant van dubbelglas. Tegenwoordig is dubbelglas gevuld met argon gas, het meest gebruikte glas. Een dergelijk dubbelglas wordt ook wel HR glas, ook wel Hoog Rendement glas genoemd.
De spouwbreedte maakt de classificatie voor het aantal + jes. HR, HR+ of hr++ glas genoemd (hoog rendementsglas). Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie, dus een betere rendement. Grofweg is er dus het onderscheid te maken tussen lucht gevuld isolatieglas en HR glas.
Ik zet hieronder de grootste voordelen van dubbelglas nog even voor je op een rij.
De grootste voordelen van dubbelglas:
- Vermindering van de stookkosten met als gevolg lagere energie rekening.
- Het verlaagt de koudeval direct achter het enkel glas (minder trek en koude “tocht” in huis).
- Geluiddemping.
- Verbetering van het wooncomfort.
- Minder condens op de binnenruit;
Inmeten en monteren van dubbel glas
Het inmeten van dubbel glas is niet moeilijk. Wel is het belangrijk om na te gaan hoeveel ruimte er in de sponning zit. Ook moet je rekening houden met PE-band (glasband) en kit.
Dubbel glas plaatsen is niet heel lastig, maar mocht je niet heel handig zijn kan je voor het inmeten en plaatsen van dubbelglas bij een glaszetter terecht. Al met al is dubbel glas een redelijk voordelige investering waar je direct profijt van zult hebben.
Prijs dubbelglas
De dubbel glas prijs is te berekenen aan de hand van een vanaf prijs, per halve vierkante meter. Stel hiervoor eerst het oppervlak vast (deze bereken je door lengte en breedte te nemen).
De dikte van het glas is ook bepalend voor de prijs. Hoe groter het glasoppervlak, hoe dikker het glas moet zijn conform de geldende bouwvoorschriften. Dit zorgt ervoor dat het glas heel blijft, ook niet onbelangrijk.
De dikte van de spouw kun je naar voorkeur kiezen. De meest gebruikte spouwbreedtes (7, 10, 12, 13 of 15 millimeter breedte) hebben geen invloed op de kosten van het dubbelglas.
Wist je dat:
Er tegenwoordig naast dubbelglas zelfs triple glas wordt gebruikt? Dubbel of driedubbel glas zorgt voor een betere isolering dan enkel glas.
Bijkomend voordeel is dat het dubbel of triple glas ook direct een geluiddempende werking heeft en het ook minder zal tochten in huis. Investeren in dubbelglas of HR++ glas loont altijd en zo kun je nóg prettiger en duurzamer wonen.