We wonen nog niet zo lang in ons appartement, maar hebben toch al het gevoel dat we graag een groter huis zouden willen kopen… Dus gingen mijn man en ik met elkaar in gesprek. Moet het bestaande bouw worden of toch een nieuw bouw huis? Wat zijn de voordelen hier dan van? En wat weer niet? Lees hieronder snel verder…
Om gelijk maar antwoord te geven op de vraag moest het nieuwbouw worden ja of nee? Ik zelf had een sterke voorkeur voor nieuwbouw en mijn man maakte het niet uit. Na een aantal bestaande huizen bekeken te hebben en ons te hebben ingelezen in een aantal nieuwbouw projecten kwamen we tot de conclusie dat we het verschil niet wisten…Daarom leek het me handig om deze informatie op een rijtje te zetten en met iedereen te delen.
Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwhuis?
Eigenlijk was het allereerste voordeel ons wel duidelijk en ook vrij vanzelfsprekend. Aan een nieuwbouwhuis is natuurlijk alles spiksplinter nieuw!
- Je richt alles in naar je eigen smaak…
- Perfecte isolatie met besparing op de energiekosten als gevolg;
- Goed verwarmingssysteem altijd aanwezig;
- Nieuwe elektra;
- Nieuwe riolering;
- Je hoeft je geen zorgen te maken over achterstallig onderhoud;
- Je hoeft de eerste paar jaar geen grote onderhoudswerkzaamheden te verrichten en dingen op te knappen;
- Grote verbouwing of sloopwerkzaamheden zijn niet nodig;
- Nieuwe huizen voldoen aan strenge milieu-eisen en keurmerken.
En hoe zit het met de financiële voordelen van een nieuwbouwhuis?
Het is vrij logisch dat er géén taxatiekosten bij een nieuwbouw huis om de hoek komen kijken. Het huis bestaat immers nog niet, dus er valt ook niks te taxeren… Er is door de aannemer al een kostenplaatje gemaakt voor het nog te bouwen huis. Dit is bedrag dat je betaald als koopsom.
- Geen overdrachtsbelasting betalen over het huis, vrij op naam. (v.o.n);
- Geen taxatiekosten, het huis bestaat namelijk nog niet…
Al met al veel voordelen, die wij zeker wel zien zitten…Financieel gezien… Al staan daar wel weer andere lasten tegenover, die lees je hieronder.
Genoeg voordelen, Maar wat zijn de nadelen van nieuwbouw?
Natuurlijk kan nieuwbouw niet alleen maar voordelen hebben. Sommige mensen zweren erbij maar wat zijn de nadelen dan precies?
- Het aanbod van woningen is veel beperkter, je bent afhankelijke van een nieuwbouwproject;
- Het kan lang duren eer je eindelijk een nieuwbouwproject hebt gevonden of eer je uitgeloot wordt;
- Het huis dat je koopt is nog niet tastbaar. Je koopt het op basis van bouwtekeningen. Dat maakt het soms wel moeilijk. Want wat koop je dan precies? En hoe gaat het eruit zien?;
- Het nieuwbouw project kan vertraging oplopen en soms zelfs helemaal afgeblazen worden, das pech! Weg huis!;
- Lange wachttijd voor het huis is opgeleverd, vaak 1 tot 1,5 jaar!;
- Nieuwbouwwijken zijn in de eerste paar jaar na de bouw vaak een beetje kaal en kill. Groen in de omgeving moet namelijk nog groeien;
En wat zijn dan de financiële nadelen van nieuwbouw?
Financieel gezien moet je ook met wat extra zaken rekening houden, namelijk:
- Er valt niet te onderhandelen over de vraagprijs, deze is immers al vastgesteld;
- Het huis wordt vaak casco opgeleverd (geen afgewerkte muren, vloeren, badkamer etc uitzonderingen daar gelaten);
- Heb je een huis met een tuin gekocht? Dan is deze niet betegeld. Je zult de kosten voor het meerwerk zelf moeten bekostigen;
- Er kunnen extra kosten bij komen tijdens de bouw, denk aan bouwrente. Het is vooraf vaak niet duidelijk wat je aan bouwrente gaat betalen;
- Extra bijkomende kosten voor een opleveringskeuring.
De bouwrente zou nog wel is een hekel punt kunnen worden… Want als je niet weet hoeveel het gaat kosten, hoe weet je dan of je het kunt financieren?
Nieuwbouw heeft zijn voor en tegens. Wat zijn de voordelen van een bestaande woning?
Bij een bestaande woning geld What you see is what you get…Maar pas op dat iets mooi lijkt wil niet zeggen dat het ook voordelig is. Zie hieronder de voordelen, maar kijk ook zeker even kritisch naar de nadelen.
- Groter en gevarieerder aanbod bestaande woningen;
- Een bestaande woning heeft meer sfeer, er is al een aantal jaren in geleefd en het is al volledig afgewerkt (misschien wel in jou smaak?);
- De buurt bestaat al een wat langere tijd en zal hierdoor levendiger zijn.
Financiële voordelen bestaande woning
Er zijn al veel dingen geregeld, de muren zijn gesaust, de tuin is bestraat.. dat scheelt aardig in de kosten(mits het natuurlijk niet je smaak is). Maar wat zijn er verder voor financiële voordelen?
- Als je geluk hebt kun je spullen overnemen (denk aan de vloerbedekking, inbouwkasten, gordijnen enz.) dit kan je aardig wat geld schelen mits het je smaak is!;
- Als de woning een tuin heeft, is deze vaak al bestraat. Zo dat heb je weer in da pocket. Chi ching;
- De tijd tussen aankoop en overdracht (levering van het huis zodat je er in kunt wonen) is veel korter dan bij een huis dat nog gebouwd moet worden.
Nadelen van bestaande bouw
Er zijn veel voordelen voor bestaande bouw, maar wegen die op tegen de nadelen?
- Wellicht wil je je huis heel anders inrichten. Denk aan de keuken, badkamer maar ook de kleurstelling van het huis?;
En de financiële nadelen van bestaande bouw dan?
Als je naar het rijtje hieronder kijkt zijn het er toch nog aardig wat financiële nadelen…
- Kosten voor bouwkundige keuring (hier kan je geen rechten aan ontlenen, mocht er toch wat met de woning zijn);
- Meer (onvoorziene) onderhoudskosten, sommige dingen zijn aan vervanging toe, omdat het huis al wat ouder is. Dit kan dus flink tegenvallen als je een huis net hebt gekocht en er blijkt wat mis te zijn;
- Misschien is de woning slecht geïsoleerd of zijn de verwarming en de elektra verouderd. Dit zorgt voor hogere maandlasten vooral in de wintermaanden;
- Kosten voor de taxatie;
- Kosten voor de makelaar;
Welke keus maakte wij? Nieuwbouw of toch bestaande bouw?
Zo nu hebben we echt alle voor en nadelen besproken. Wij schrokken er zelf nog best van dat er zoveel komt kijken bij het kopen van een huis… Voor ons wegen de voordelen van nieuwbouw veel zwaarder dan de nadelen die je kunt ondervinden aan bestaande bouw.
Stel je koopt een huis en het huis zit bouwtechnisch niet goed in elkaar? Wat dan? Of je hebt grote kosten aan onderhoud die je niet kon voorzien van tevoren? Hoe ga je die dan bekostigen?
Zelf houden we van een wat meer modernere woning en past een modernere uitstraling van het huis zowel binnen als buiten ook veel beter bij onze smaak. Dit kun je vaak alleen maar bewerkstelligen met een nieuwbouw woning.
Een bijkomend niet genoemd voordeel is dat je nieuwbouw zo kunt inrichtingen dat je er je hele leven zou kunnen blijven wonen zonder dat je moet gaan verbouwen achteraf. Het is haast onmogelijk om een bestaande woning te vinden die namelijk helemaal aan je huidige en toekomstige wensen voldoet. De vraag is als je een bestaand huis gaat verbouwen, of je bij de verkoop de kosten van de verbouwing terug verdiend en het meerwaarde bied?
Bij een nieuwbouw huis kunnen jouw wensen bij de koop kenbaar gemaakt worden aan de architect/aannemer . Zo krijg je een opgeleverd huis dat aan al jouw wensen en voorwaarden voldoet. Denk je dan iets vooruit in de toekomst, bijvoorbeeld aan kinderen? Dan kun je bijv extra kamers alvast laten creëren en is een grote verbouwing in de toekomst niet nodig… Tenzij je smaak drastisch veranderd! Oeps!
Wij zijn eruit! En gaan voor nieuwbouw!
Pfff moeilijk. Ik heb eigenlijk meer met oude woningen (ook al kosten deze en rib uit je lijf) ik heb nog nooit in een nieuwbouwwoning gewoond.
Maar snap goed dat jullie voor nieuwbouw gaan.
Om heel eerlijk te zijn heb ik dat eigenlijk ook wel. Ik ben opgegroeid in een herenhuis. Hoge plafonds en mooie houten balken. Het geeft sfeer en heeft karakter. Helaas voor ons hebben wij geen geld om zo’n mooi herenhuis te kopen. Dus vandaar dat het nieuwbouw wordt! Wie weet ooit in de toekomst?