De vastenmaand ramadan

Designed by Freepik

Ramadan wordt ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het is de maand waarin de eerste openbaringen van de Heilige Qor’aan aan profeet Mohammed (vzmh) plaats vonden. Het vasten in deze maand is verplicht voor alle moslims. Maar waarom vast men eigenlijk? En wat houdt de vastenmaand ramadan in?

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is een maand van: tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het is een maand waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn. Een maand waarin de eenheid en saamhorigheid van de mensheid centraal staat..

Ramadan begint op de 9de maand van de Islamistische kalender. In deze maand vasten alle moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. Dit betekend dat ze niet mogen drinken, eten, roken en zich moeten onthouden van geslachtsgemeenschap. Maar ook vloeken, roddelen en kwaadspreken is uit den boze. Sowieso zou een goede moslim al het voorgaande niet mogen doen…

Is de Ramadan een verplichting?

Ja, voor alle moslim mannen en vrouwen wel, tenminste voor zover de gezondheid het toelaat. Kinderen beginnen vanaf ongeveer hun twaalfde jaar met vasten.

Voor wie is de Ramadan niet verplicht?

De verplichting om te vasten geldt niet voor kinderen, chronische of ongeneeslijk zieken & zwangere vrouwen. Degene die niet kunnen vasten vanwege hun gezondheid wordt gevraagd om een bijdrage voor de armen om zo toch aan hun verplichting te kunnen voldoen.

Eet & drinkt men dan de hélé dag niks?

Negenentwintig of dertig dagen zonder drinken en eten dat houdt natuurlijk niemand vol. Dus ja, er wordt gegeten en gedronken tussen zonsondergang en zonsopgang.

Het vasten

Het vasten wordt Sawm (Saum) of Siyam genoemd. Dit houdt in dat moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap.

Sociale voordelen van het vasten

De saamhorigheid van de mensheid wordt versterkt in deze maand. Omdat iedereen hetzelfde dag en nachtritme heeft en ook op dezelfde tijden eet en bid. Dit geld voor alle moslims ter wereld. Deze maand staat in het teken van rekening houden met elkaar, zodat we liefde en barmhartigheid voor elkaar ontwikkelen en elkaar als gelijke zien. Wat een voorwaarde is voor een betere wereld.

De geestelijke voordelen van het vasten

Het vasten leert de mens zichzelf te bedwingen en kan hen eigenschappen aanleren zoals discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Verder leert het ons respect ten aanzien van de medemens. Elke dag dat men vast, kan men zodoende als een overwinning beleven. Het leert moslims om de baas te zijn over je begeerten en lusten. Tevens leert het de moslims gehoorzaam te zijn aan god “Allah”.

Fysieke voordelen van het vasten

Medisch is het bewezen dat vasten het lichaam zuivert. Er zijn hele groepen mensen die zelfs aan intermitted fasting doen, maar dat terzijde. Het vast ontdoet je lichaam van de achtergebleven schadelijke stoffen en het helpt om het overtollige vocht en vet kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart en zenuwstelsel en bevordert de bloedsomloop. Het kan zelfs sommige allergieën genezen. Dit zijn slechts enkele fysieke voordelen van het vasten.

De Ramadan samengevat

  • Het vasten is één van de vijf zuilen van de islam en is voorgeschreven in de Koran;
  • Men vast om zo de ziel en het lichaam te zuiveren en te gehoorzamen aan Allah Swt (god);
  • Men leert deze maand nog beter gevoelens te leren beheersen door middel van geduld (Sabr) ;
  • Door vasten leert men de waarde van voedsel en drinken kennen;
  • Het laat moslims erbij stil staan dat niet iedereen het goed getroffen heeft;
  • Tevens staat elke moslims er extra bij stil dat hij dankbaarheid moet tonen naar Allah Swt (god), omdat hij zonder hem alle deze zegeningen (lichamelijke gezondheid, eten, drinken etc) niet had gehad;
  • Bij deelname aan de ramadan met een zuivere intentie, zullen alle voorgaande zondes worden vergeven en al hetgeen dat goed is voor de persoon ik kwestie zal als een zegen komen;

Wist je dat: De ramadan een mooie maand is om je Zakaat te betalen? Lees hier meer over Zakaat.

Doe jij deze maand mee aan de ramadan?
Zo nee, wat vind je van het idee achter de ramadan?

2 Reacties

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 6, 2019 / 1:59 pm

      Een gezegende ramadan toegewenst Miriam! Ik hoop dat al je gebeden en wensen worden verhoord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: