Hongersignalen bij pasgeboren baby’s

Hongersignalen bij pasgeboren baby's

Als je pas een kindje hebt gekregen is het lastig om te herkennen of je kindje honger heeft. Je kunt natuurlijk wachten tot je kindje begint te huilen, maar er zijn ook een aantal hongersignalen bij pasgeboren baby’s die je kunt herkennen. Het maakt daarbij niet uit of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft. Je leest hier hoe je deze hongersignalen kunt herkennen.

Slaap en hongersignalen kunnen op elkaar lijken

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat jonge baby’s geen controle hebben over de signalen die ze af geven. De bewegingen die ze laten zien komen voort uit automatische reflexen. Jonge baby’s hebben nog geen controle over hun lijfje. Hierdoor kan het last zijn om te zien wanneer je baby nu precies moe is.

Moment van voedingen is van belang

Voor elk kind geld dat het moment wanneer je de voeding aanbied van belang is. Heeft je kindje al super veel honger? Dan is het vaak een stuik onrustiger, wat het (borst) voeden lastig maakt.

Is je kindje aan het huilen, dan kan het zijn dat je eerdere hongersignalen al hebt gemist. Omdat huilen veel energie kost, kan het dan zijn dat het niet meer genoeg kracht heeft om de volledige borst leeg te zuigen, of de fles leeg te drinken.

Kalmeer je kindje dan door hem te knuffelen en zachtjes tegen hem te praten. Na het voeden wordt je kindje vaak wel weer rustig, maar de truuc is om deze situatie voor te zijn door goed op de hongersingalen te laten die je baby aangeeft.

Hongersignalen bij borstvoeding

Wanneer je je kindje borstvoeding geeft is het niet zo dat de hongersignalen anders zijn dan wanneer het de fles krijgt. Echter mag je bij borstvoeding je kindje altijd aanleggen, wanneer je denkt dat het honger heeft. Dat komt omdat je borstvoeding zich aanpast aan de vraag van het kindje. Je overvoed dus nooit.

Hongersignalen bij Flesvoeding

Wanneer je je kindje flesvoeding geeft is dit heel anders. Flesvoeding is allereerst veel slechter te verteren dan borstvoeding. En als je flesvoeding geeft is het veel beter om te werken met een voedingsschema. Dan kijk je naar de (vroege) hongersignalen die het kind aangeeft. Daarnaast weet je door het voedingsschema dat je aanhoudt wanneer de volgende voeding zou moeten zijn. Natuurlijk hoef je dit niet altijd stipt aan te houden. Je kind is geen machine of een robot. De ene keer heeft het nou eenmaal wat meer of juist sneller honger dan de andere keer.

(Vroege) Hongersignalen

Er zijn een aantal signalen die je kindje geeft voordat het écht honger begint te krijgen. Vaak gaat het dan om deze signalen:

Smakgeluidjes maken

Als je baby in zijn slaap smakgeluidjes maakt of wakker wordt en dit doet, is het tijd om hem te voeden.

Tong uitsteken

Steekt je baby de tong uit en kwijlt het veel hierbij? Ook dan heeft je baby honger.

Met de tong over de lipjes ‘likken’

Naast de tong uitsteken kan je baby ook met zijn tong over zijn lipjes gaan likken. Dat doe je immers ook wanneer je iets lekkers ziet of je maag rammelt niet waar?e

Lipjes tuiten

Je kindje tuit zijn lippen, net zoals het doet wanneer het aan het drinken is. Je baby geeft visueel aan waar het behoefte aan heeft: voeding.

Sabbelen op handjes of vingers

Je baby stopt zijn vingers of vuistjes in zijn eigen mond of kwijlt er veel op. Hiermee geeft hij dus aan dat hij gevoed wil worden.

Zuigen op speen of vinger

Naast sabbelen kan je baby ook zuigen op zijn duim of juist heel erg zuigen aan zijn speen. De speen kan er zelfs voor zorgen dat je hongersignalen mist. Anderzijds hebben sommige baby’s wel meer zuigbehoefte, waarbij het wel zinvol is om van een fopspeen gebruik te maken.

Het mondje gaat open zodra er iets bij in de buurt komt

Je kunt gemakkelijk checken of je baby écht honger heeft. Dit doe je door de fopspeen of bijvoorbeeld je pink naar de mond van je baby te brengen. Reageert je baby hierop door zijn mond te openen? En is het al even geleden dat het een voeding heeft gehad? Dan heeft je baby alweer trek om te drinken.

Bewegen van armen en benen

Sommige baby’s worden naast bovenstaande signalen ook gelijk een stuk actiever met hun armen en benen. Zie je dit signaal en acteer je erop? Dan ben je op tijd? Reageer je niet op dit signaal dan ben je vaak te laat en wordt je kindje echt onrustig. Dit maakt het voeden ook lastiger.

Draaien met het hoofd (zoeken)

Als je je baby vast hebt merk je dit snel genoeg. Het zal zich met zijn hoofdje naar de richting van je borst draaien en proberen aan te happen aan je borst. Duidelijkere hongersignalen bij pasgeboren baby’s zijn er niet!

Heb je een pasgeboren baby? Dan is het normaal dat je baby vaak wil drinken en misschien zelfs al naar één uur alweer hongersignalen vertoont. Verwar dit echter niet met zuigbehoefte. Dit kun je checken door je kindje de speen aan te bieden en te kijken of het hiermee tevreden is.

En voor al het bovenstaande geld, probeer te vrouwen op je eigen intuïtie, want vaak heb je na een tijdje echt wel door wat honger is en wanneer je kindje alleen wil sabbelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: