Een Shampoo bar is shampoo in vaste vorm net als een zeep blok, maar dan niet bedoeld om je handen mee te wassen, maar je haren. Deze haarzeep is helemaal in opkomst en wordt steeds populairder. Dat maakte me nieuwsgierig. Ik onderzocht hoe de shampoo bar werkt en geef je wat meer uitleg hierover. En test deze natuurlijk zelf ook uit. Lees je mee naar mijn ervaring?
Wat zijn shampoo bars?
Zoal ik hierboven al beschreef is het shampoo in een vaste vorm. De bars worden gemaakt van natuurlijke plantaardige oliën, boters, planten en kruiden en essentiële oliën. Je vindt ze terug onder de namen: Shampoo blok, haarzeep en shampoo bar.
De shampoo bar bevat geen vloeistoffen en is juist hierdoor geconcentreerder (blok). Je kunt ze gemakkelijk in een papieren verpakking schuiven zonder dat er iets met het product gebeurd. Er komt dus geen plastic aan te pas. En doe je aan zero of low waste? Dan kun je ze ook vaak nog verpakkingsvrij kopen.
In vergelijking met vloeibare shampoo, bevat een shampoo blok meestal geen conserveringsmiddelen. Maar pas op, sommige zeepblokken bevatten alsnog irriterende ingrediënten zoals SLS. Kijk zelf dus altijd kritisch naar de ingrediëntenlijst voordat je een nieuwe shampoo aanschaft.
Ze passen dus perfect in een vegan, zero of low waste lifestyle en zijn naast goed voor je hoofdhuid en het milieu ook goed voor je portemonnee.
Verschillende soorten shampoo bars
Heb je nog nooit eerder een shampoo bar gebruikt? Dan is het belangrijk dat je voor het eerste gebruik een haarzeep kiest die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bars met shampoo voor droge huid of bijvoorbeeld vettig haar. Maar ook vind je shampoo bars voor een gevoelige hoofdhuid, dun haar of juist beschadigd haar. Er zijn zelfs bars die je kunt gebruiken ter vervanging van zilvershampoo. Voor als je geblondeerd of wit haar hebt. Gelukkig is er voor ieder haartype een oplossing, de keuze is namelijk reuze!
“Wist je dat één shampoo bar, gelijk staat aan wél drie flessen shampoo!”
Gebruik shampoo bar en hoelang gaan ze mee?
Als je dit zeepblok op de juiste manier gebruikt. Kan hij tot wel 80 wasbeurten meegaan. Wist je dat één shampoo bar gelijk staat aan wél drie flessen shampoo. Het is dus niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog is een stuk goedkoper!
Er zit wel een maar aan, want meestal moet je haar wel even wennen als je overstapt op een shampoo bar. Soms voelt je haar nog wat vet aan na het wassen, maar dat zou na een paar weken over moeten gaan. Belangrijk is dat je zelf oplet, dat je je haren goed uitspoelt.
Shampoo bar van Shampoobars.nl
Ik koos voor de Shampoo Bar Lavendel. Speciaal geschikt voor mensen die gekleurd haar hebben. De lavendel extracten zorgen ervoor dat de bar paars van kleur is en een heerlijke lavendelgeur heeft. Hierdoor ervaar je ook een rustgevende en kalmerende werking. Ideaal dus als je houdt van haren was vóór het slapen gaan.
Verpakking
Het product kwam volledig plasticvrij aan. In een kleine kartonnen doosje en met een kaartje met instructies.
Ingrediënten
Sodium Cocoyl Isethionate, SLSA, Cocamidopropyl Betaine, Cetyl alcohol, Behentrimonium methosulfate cetyl alcohol butylene glycol, Butyrospermum Parkii, Stearic Acid, Lavendula Angustifolia, Cl 77007. Propyleenglycol, Alcohol denat. Aesculus Hippocastanum-fruitextract.
De ingrediëntenlijst is niet erg spannend, en scoort laag op irriterende ingrediënten. Er zit een moisturizer in en verschillende verzachtende stoffen. Deze geven mijn haar dus die zachte touch. Ook zit er Sodium lauryl sulfoacetaat, ook wel bekend als SLSA. Dit is heel fijn poeder dat ervoor zorgt dat de haarzeep gaat schuimen. Het is een onschadelijk natuurlijk product, maar wordt helaas door veel mensen verward met het chemische SLS.
Mijn mening
De haarzeep ziet er leuk uit. Heeft een ronde vorm en de paarse kleur knalt er vanaf. Ik vind de kleur echt te gek! Als je het product van dichterbij bekijkt zie je dat het allemaal samengeperste korreltjes zijn. Tijdens het gebruik merk je hier eigenlijk niks van.
De bar ruikt lekker en past zoals ik al gehoopt had, prima in ons zeep bakje, naast de naast de vaste douchezeep.
De shampoo bar gebruiken is heel makkelijk. Je wrijft de bar in je natte handen en gaat dan met je handen door je haar. Tijdens het masseren, begint het product net als bij een normale shampoo te schuimen. Oeh, de lavendelgeur komt me tegemoet. Ik voel me instantly zen.
Over de hoeveelheid schuim ben ik te erg te spreken. Om eerlijk te zijn dacht ik dat deze zeep minder zou schuimen dan een reguliere zeep, maar dat is zeker niet het geval. Ook is de hoeveelheid schuim niet overmatig veel, maar dan ook weer niet te weinig. Precies goed! Een reguliere zilvershampoo schuimt meestal niet en bevat vaak ook ingrediënten die minder goed zijn voor je haar en hoofdhuid.
Wat ik merk is dat mijn haar minder stroef voelt na het gebruik, dan na het gebruik van mijn reguliere zilvershampoo. Het product laat zich makkelijk uitspoelen. En mijn haar voelt lekker zacht en gehydrateerd aan. Daarnaast kam het gemakkelijk door, zonder dat ik eigenlijk een conditioner heb gebruikt.
Ik gebruik de zeep nu meerdere keren in de week. En vind het heerlijk om deze haarzeep in de avond te gebruiken voor het slapen gaan. Ik neem even lekker de tijd voor mezelf als mijn kleintje op bed ligt. En door de lavendelgeur die vrij komt tijdens het gebruik, kom ik helemaal tot rust na een drukke dag. Voorlopig hou ik deze shampoo bar in mijn haarroutine. I love it!
Prijs
De shampoo bars zijn al verkrijgbaar vanaf € 7,95 per stuk bij Shampoobars.nl
Ben jij al bekend met de shampoo bar?
Bedankt voor het delen van jouw ervaringen met de shampoo bar! Ik heb vaak last van een geïrriteerde hoofdhuid en ben benieuwd of plantaardige haarproducten ook iets voor mij kunnen betekenen. Wat goed om te lezen dat shampoo bars wel tot 80 wasbeurten mee kunnen gaan bij juist gebruik, dat is inderdaad een stuk goedkoper! Ik ga binnenkort denk ik ook een bar bestellen.