Je zwembad onderhouden | Ik geef je tips!

Heb jij een groot zwembad in de tuin? En wil je graag meerdere dagen genieten van schoon zwemwater? Dan heb ik een aantal tips voor je om je zwembad te onderhouden. Veel mensen denken dat zwembad onderhoud veel werk kost. Dat is helemaal niet het geval! Sterk nog, het is heel niet moeilijk om je zwembad schoon te houden. Ik geef je tips! Lees je mee?

Hoe onderhoud je het zwembad?

Natuurlijk kun je de hele zomer naar het zwembad gaan, maar nog beter is een zwembad in je eigen tuin neerzetten. Steeds meer mensen investeren in een eigen zwembad of jacuzzi. En als je zelf investeert in goed zwembad onderhoud, dan is dit helemaal niet zo’n gek idee.

Hoe en wanneer het zwembad vullen?

Heb je besloten om een zwembad aan te schaffen? Dan kun je deze het beste vullen met leidingwater, voordat je er gebruik van wilt gaan maken. Is hij eenmaal vol? Dan is het tijd om het water te behandelen en de filter er in te doen.

Het kan best even duren voor je zwembad vol is. Daarom is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen, alvorens je wilt gaan zwemmen. Ik zou dit 1 of 2 dagen van tevoren doen. Zo heb je ook nog wat tijd over, als de ph van het water niet goed is.

Waarom heb je een filterpomp nodig?

Je zwembad onderhouden? Er zijn verschillende zwembad onderhoudsproducten verkrijgbaar die je hierbij helpen. Eén daarvan is de Filterpomp. Met een filterpomp is je zwembad schoonhouden een fluitje van een cent.

Stilstaand water in je zwembad komt het zwembad onderhoud niet ten goede. Het geeft bacteriën, schimmels en algen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Om dit tegen te gaan is een pomp noodzakelijk in je zwembad.

Een zwembadpomp zorgt ervoor dat je zwemwater in goede conditie blijft, doordat het water in het bad wordt rondgepompt en gezuiverd. Afhankelijk van de inhoud van je zwembad, duurt het gemiddeld vier tot vijf uur voor al het water door de filter is gegaan. Het is aan te raden de pomp twee keer per dag aan te zetten voor dit proces. Je kunt de filterpomp daarom het beste acht tot tien uur aan laten staan.

Twee soorten zwembadpompen

Er zijn twee soorten zwembadpompen: de traditionele cartridge filterpomp en de zandfilterpomp.

Cartridge filterpomp
De catridge filterpomp is goedkoop in de aanschaf, maar hiervan dien je eens per vier weken de cartridge of filter te vervangen.

–> Kijk hier om een Catridge filterpomp aan te schaffen.

Zandfilterpomp

Een zandfilterpomp pompt het water uit de bad door speciaal filtratie zand heen. Alle kleine deeltjes blijven dan achter in het zand. Het schone zwembadwater stroomt weer terug het zwembad in. De zwembadpomp is wat duurder in de aanschaf, maar vergt veel minder onderhoud. Hierbij dien je eens in de 3 jaar het zand te vervangen.

–> Kijk hier om een zandfilterpomp aan te schaffen.

Tip

Maak ook eens de filter van het zwembad schoon. Indien deze heel vies is, kan je de pomp aan laten, maar wordt het water er niet beter op!

Waarom chloortabletten gebruiken?

Ondanks dat de zwembadpomp het water stromend houdt, ontkomt je toch niet aan bacteriën en schimmels. Zelf neem je als mens ook bacteriën het zwembad mee in.

Wil je dus nog beter je zwembad onderhouden? desinfecteer dan het water. Je kunt hiervoor speciale chloortabletten aanschaffen. Hierbij moet je ook letten op de juiste pH-waarde. Als je deze gebruikt moet de pH- waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 liggen. Dit kun je meten. Hierover in het artikel meer.

Hoe waterkwaliteit testen?

Zwembad onderhoud, betekend water onderhoud. Je dient het water regelmatig te testen met PH teststrips. Denk aan eens in de twee á drie dagen. En bekijk dan de pH-waarde.

Let op! Meet de pH van je water altijd als het water op de juiste temperatuur is. De pH zal stijgen als de temperatuur van het water stijgt. De pH van het water corrigeren heeft weinig zin als de temperatuur niet op het gewenste peil is. De pH zal opnieuw veranderen door het opwarmen/afkoelen van het water.

pH waarde te hoog

Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water. Hierdoor zal chloor niet meer goed desinfecteren en word je water onaangenaam om in te zwemmen. De oplossing voor een te hoge pH-waarde is het toevoegen van pH-min. De hoeveelheid pH-min die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Bekijk op de verpakking van het product de juiste dosering.

pH waarde te laag

De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid pH-plus die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Bekijk op verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.

Om kleine pH-aanpassingen te doen kan je ook bakpoeder of soda gebruiken. Sodakristallen zullen de pH-waarde verhogen evenals bakpoeder. Helaas krijg je hiermee niet hetzelfde resultaat als pH plus. Test dit maar eens uit ;)

Hoe vaak moet er chloor in mijn zwembad?

De meeste mensen doen het chloortablet in een speciale houder in het zwembad. Is deze op? Dan vervang je hem weer. Niets moeilijks aan. Wel af en toe even checken of het tablet op is.

–> Klik hier om te bekijken welke merken chloortabletten er allemaal zijn.

Hoe houd je het zwembad schoon?

Het zwembad onderhouden is dus niet alleen zorgen voor een goede zwembadpomp, de pH-waarde testen en er een chloortablet in doen. Zelf kun je ook nog dingen doen om het water schoon te houden.

Schepnet

Zo kun je met een schepnet drijvende viezigheid of beestjes uit het water hengelen. Het is maar net hoe intensief het zwembad gebruikt wordt, hoe vaak je dit moet doen. Het scheelt in ieder geval een vieze pomp, als je je schepnet erbij pakt wanneer je viezigheid ziet.

Zwembadstofzuiger

Heb je last van zand in je zwembad? Dan kun je in plaats van een schepnet ook een zwembadstofzuiger aanschaffen. De zwembadstofzuiger filtert niet alleen insecten en bladeren uit het water, maar ook zand en kleine steentjes. Zo blijft de bodem van je zwembad super schoon.

Zwembad afdekzeil

Daarnaast kan een zwembad afdekzeil ook helpen met het water schoonhouden. Want als het zwembad afgedekt is waait er geen onbedoeld vuil in je zwembad. Of beestjes ;)

–> Kijk hier om een afdekzeil aan te schaffen.

Als je het goed bijhoudt is het relatief weinig werk (veel minder dan het bad flink schoon te moeten maken) en heb je er ontzettend veel plezier van! Je kunt natuurlijk ook een totaal onderhoudsset aanschaffen. Zo heb je altijd alles bij de hand!

Ennuh vergeet je niet in te smeren met zonnebrand wanneer je in het zwembad ligt.

Heb jij een zwembad in de tuin? En hoe houdt jij je zwembad water goed schoon? Tips? Laat het me weten in de comments hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: