Woon je samen of ga je dat binnenkort doen? Inpakken en verhuizen, lijkt al een hele klus! Maar dat is niet het enige dat goed geregeld moet worden als je gaat samenwonen. Heb je nagedacht om naast je meubels en Netflix abonnement ook je gezamenlijke financiën goed op orde te brengen? Deze tips helpen je bij het regelen van je geldzaken als je gaat samenwonen.
Veel relatieproblemen worden veroorzaakt door geldproblemen. Niet gek, want geldzorgen veroorzaken stress. Als je geen grip hebt op de geldzaken van je partner heeft dit invloed op je relatie. Door je financiën van tevoren goed te regelen en duidelijke afspraken te maken, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Onderstaande tips helpen je bij het regelen van je geldzaken als je gaat samenwonen.
1. Bespreek gezamenlijk de geldzaken
Alvorens je gaat samenwonen is het handig om het er al over gehad te hebben: Hoe gaat je partner eigenlijk met geld om? Niet even een casual gesprek wat je snel voert. Maar wel een gesprek dat erg belangrijk is om te hebben. Je wilt immers toch weten of je partner nou juist schulden heeft of spaargeld. En wat er in komt en uit gaat? Natuurlijk hoeft dit niet op de cent nauwkeurig. Ennuh uiteraard moet je zelf ook met de billen bloot!
2. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven
Ook wanneer je niet samenwoont is het handig om te weten. Wat komt erin? En wat gaat er precies uit. Maak daarom een overzicht van jullie uitgavenpatroon. Dit kun je digitaal doen met een appje, in een zelfgemaakte excelsheet of een simpel huishoudboekje.
3. Maak afspraken over wie wat betaalt
Afspraken maken over wie wat betaald lijkt in eerste instantie wat kinderachtig, maar is wel handig om te doen voor je bij elkaar intrekt. Als je namelijk geen goede afspraken hierover maakt loop je de kans dat de ander veel minder betaald dat jij doet, of dat je minder goed kan sparen dan de ander. Het heet niet voor niets ‘samen’ wonen, dus is het ook erg belangrijk dat je de financiën samen draagt. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt regelen.
Betalen naar rato
Iedere partner draagt een gedeelte bij aan de hand van wat hij of zij aan inkomsten heeft. Stel dat je partner 2/3 deel van het inkomen verdient, en jij 1/3 deel, dan kunnen jullie de vaste lasten volgens dezelfde verhoudingen verdelen. Wel zo eerlijk toch?
Alles door de helft
Wil je ongeachte je inkomen alles eerlijk verdelen? Deel dan alle gezamenlijke kosten door twee en betaal ieder de helft.
Evenveel overhouden
Wil je niet kijken naar het inkomen, maar ook niet bezig zijn met de lasten door tweeën delen? Dan kun je ervoor kiezen om beide inkomens op een gezamenlijke rekening te storten en hier de vaste lasten van af te laten trekken. Het bedrag dat overblijft wordt in tweeën verdeelt zodat je beiden evenveel overhoudt om te besteden.
Kostgeld
Als je partner bij jou intrekt en jij hebt in huis wonende kinderen, is het niet eerlijk om je partner voor alle vaste lasten evenredig mee te laten betalen. Jouw kosten liggen immers hoger. Spreek in plaats daarvan bijvoorbeeld een vaste bijdrage per maand af voor voor het huishoudgeld en de vaste lasten.
4. Fiscaal partnerschap ja of nee?
Naast weten wat er in en eruit gaat en zorgen dat er onder de streep iets over blijft. Is het ook belangrijk om na te denken of je alleen partners wordt of ook een fiscaal partnerschap wilt aangaan.
Wat houdt een fiscaal partnerschap dan precies in?
Het betekend dat je samen bepaald wie welk bedrag opgeeft in de belastingaangifte.
Wordt je automatisch fiscaal partner?
Als je samen een huis koopt wordt je automatisch fiscaal partner. Maar ga je alleen samenwonen, dan is voor het fiscaal partnerschap niks geregeld.
6. Laat je financiële afspraken vastleggen in een samenlevingscontract
Als je alle financiële zaken hebt doorgesproken en op een rij hebt, dan is het handig om ze officieel te laten vastleggen. Zo krijg je er later geen gedoe over. Dit doe je in een samenlevingscontract.
Natuurlijk hoop je nog jaren samen te zijn, maar wat doe je als je partner onverhoopt komt te overlijden? En is alles dan wel goed geregeld? Denk bijvoorbeeld aan jullie gezamenlijke spaargeld, de woning en andere goederen van waarde waar je afspraken over kunt laten vastleggen in het samenlevingscontract.
Een samenlevingscontract laat je opmaken bij de notaris en hiervoor betaal je eenmalig een bedrag tussen de € 300 en € 600. Misschien lijkt dit nu een hoop geld, maar het kan je dus in de toekomst een hoop ellende besparen op moment dat je dit wel goed geregeld hebt!
5. Check je verzekeringen en abonnementen!
Een dingetje dat vaak vergeten wordt bij het samenwonen is het checken van de verzekeringen en abonnementen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je dubbel verzekerd bent en dat zou toch zonde zijn van je zuurverdiende centen!
Daarnaast loont het ook om bepaalde verzekeringen gezamenlijk af te sluiten, omdat je dan vaak (pakket)korting krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke zorgverzekering, reisverzekering of een rechtsbijstandsverzekering.
Loop goed de voorwaarden van de verzekeringen na die je hebt. Zo is het handig om het verzekerde reisbedrag met elkaar af te stemmen, maar ook de waarde van je inboedel waar je voor verzekerd bent. Samen bezit je nou eenmaal meer dan alleen en het zou zonde zijn als je onderverzekerd bent.
En heb je beiden een los Netflix abonnement? Upgrade dan naar een familie abonnement. Zo kun je dat bijvoorbeeld ook handig doen met Spotify en tal van andere services.
6. Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten
Om je huishouden te voorzien van alle boodschappen en de vaste lasten te betalen is het handig om samen een gezamenlijke rekening te openen. Deze rekening beheer je samen en hier stort je beiden maandelijks een afgesproken bedrag op.
7. Open een gezamenlijke spaarrekening
We hebben het alleen maar gehad over betalen, maar ook sparen is geen overbodige luxe. Hiervoor kun je een gezamenlijke spaarrekening openen. Want wat als er wat kapot gaat in huis? Of als je te maken krijgt met andere onvoorziene kosten? Of juist als je samen op een dure vakantie wilt… Je regelt het gemakkelijk door maandelijks een voor afgesproken bedrag op een gezamenlijke spaarrekening te storten.
8. Regel je pensioen
Wat door veel samenwoners vaak wordt vergeten is het regelen van je pensioen. Niet alleen voor jezelf moet je dit goed regelen, maar ook voor je partner. Stel je voor dat je onverhoopt komt te overlijden, heeft je partner dan recht op een partnerpensioen? Dit is behoort tot een van de mogelijkheden, maar dan moeten jullie elkaar wel hebben aangemeld bij elkaars pensioenfondsen. Ben je niet getrouwd? De meeste pensioenfondsen vragen dan om een samenlevingscontract waaruit blijkt dat jullie partners zijn.