Tips tegen onkruid | bestrijden & voorkomen

Heb jij ook zo’n last van onkruid in de tuin? En is onkruid wieden niet je hobby? Ik geef je een aantal tips tegen onkruid in de tuin, die ik zelf ook toepas.

Onkruid plantjes zijn vaak hardnekkig. En eens ze er eenmaal in je tuin zitten krijg je onkruid bijna niet meer weg. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Wat voor type onkruid heb je? En zijn er tips tegen onkruid? Ik vertel je hieronder meer…

soorten onkruid

Er bestaan twee soorten onkruid, namelijk éénjarig onkruid en vast onkruid. Eénjarig onkruid verspreid zich via zaadjes die ontkiemen. En is vrij gemakkelijk te bestrijden, mits je er op tijd mee begint. Hoe groter het onkruid, hoe meer zaadjes op de grond. Hoe meer zaadjes er op de grond vallen, hoe sneller het onkruid zich zal verspreiden.

Vast onkruid breidt zich uit onder de grond via wortels. Juist om deze reden is vast onkruid lastiger te bestrijden dan éénjarig onkruid. Verwijder je vast onkruid? Dan blijft er vaak nog een stukje wortel achter. Dit is de reden dat het onkruid vooral in de zomer binnen enkele dagen weer terug komt.

Tips tegen onkruid

Hieronder geef ik je een aantal tips tegen onkruid. Zo kun je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen, waardoor je onkruid bijna geen kans geeft om in je voortuin of tuin te nestelen. En heb je dan toch onkruid in je tuin, dan wil je deze graag zo goed en makkelijk mogelijk verwijderen.

Onkruid voorkomen

Onderstaand vind je een aantal tips om onkruid te voorkomen.

Anti-worteldoek

Gebruik bij de aanleg van je tuin of dakterras een anti-worteldoek. De zaden die dan van bovenaf vallen, komen op het wortel doek. En vallen niet direct op de grond. Zo kunnen ze moeilijk hun weg vinden naar de aarde toe.

Bodembedekkers

Er zijn verschillende bodembedekkers die je kunt inzetten op open stukjes aarde in de tuin, om zo onkruid te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met planten, zoals de Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum). De ooievaarsbek is een winterharde plant die elk jaar bloeit. Doordat de bodem bedekt wordt met deze plant, krijgt het onkruid minder kans om zich te nestelen.

Of gebruik op open stukken aarde een laag houtsnippers, schelpen, of cacaodoppen. Mocht er dan toch onkruid opduiken, dan is dat eenvoudiger te verwijderen. De wortels kunnen namelijk minder stevig hechten door de al aangebrachte laag. De extra laag kan zorgen voor extra voedingsstoffen (afhankelijk van wat je kiest) en het houdt de aarde ook langer vochtig. Handig in de warme zomermaanden.

Onkruid verwijderen

Hieronder vind je een aantal tips om zo goed mogelijk onkruid te verwijderen.

Verwijder onkruid zo snel mogelijk uit de tuin. Gebruik indien nodig een onkruidkrabber. Onkruid onttrekt voedingsstoffen uit de bodem. En heb je eenmaal een stukje onkruid in de tuin, dan is de kans dat dit zich snel uitbreid erg groot. Hoe eerder je dus het onkruid verwijderd, hoe beter.

Schoffelen

Onkruid in de tuin kun je het verwijderen door te Schoffelen! Met een schoffel maak je het onkruid onder de grond los. Let op! Schoffelen is helaas niet voor alle onkruidsoorten geschikt.Bij cast onkruid doet schoffelen meer kwaad dan goed. Dit heeft te maken met het feit dat de wortels dieper in de grond zitten, waardoor je ze met de schoffel sneller afsnijd dan eruit trekt. Hierdoor blijven er stukjes in de grond zitten en is het onkruid binnen no time weer terug. Je snijdt de wortels namelijk af, waardoor er stukjes in de grond blijven zitten.

Als je gaat schoffelen, kun je dit het beste op een zonnige dag doen. Ook super handig is dat je het onkruid dan gewoon kunt laten liggen op de plek waar je geschoffeld hebt. De zon zal namelijk het onkruid uitdrogen, waardoor het dood is. Als je schoffelt tijdens regenachtige dagen moet je wel alle onkruid verwijderen, voordat je het weet zitten de wortels weer in de grond.

“Het is niet verstandig te schoffelen als er regen op komst is. Dan komt het onkruid dat nog niet volledig verwijderd is, sneller op. Bij droog weer is die kans kleiner”

Als je dat op een zonnige dag doet, kun je het onkruid gewoon laten liggen, want het zal uitdrogen door de zon. Als je schoffelt tijdens regenachtige dagen moet je wel alles verwijderen, voordat je het weet zitten de wortels weer in de grond.

Vast onkruid verwijderen

Vast onkruid dat na een schoffelbeurt nog overeind staat, trek je er (met wortel en al) met de hand uit. Let op dat je ook echt de wortel meeneemt, anders komt het onkruid snel weer terug.

Onkruidbrander

Gebruik een onkruidbrander, als je geen zin hebt om al het onkruid met de hand weg te halen. Er is dan wel een kans dat de wortel blijft zitten, maar je bent wel sneller klaar.

–> Lees ook: Mijn ervaring met de elektrische onkruidbrander van Action.

Accuboormachine en staalborstel

Maak gebruik van een accu boormachine met een voegenborstel of staalborstel, deze vind je bijna in elke bouwmarkt wel. 

Borstel & voegenborstel

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een elektrische borstel en voegenborstel, want ook die klaren het klusje wel.
Wil je mijn ervaring weten met een dergelijk systeem? Lees dan: Met dit tuingereedschap van WOLF-Garten wordt de tuin onderhouden leuk!

Kokend water

Giet kokend water over het onkruid heen. Hierdoor verbrand het en gaat het dood. Zo kun je ook makkelijk de wortels verwijderen. Het kan zijn dat je dit een paar keer achter elkaar dient te herhalen. En pas op, dat je jezelf niet bezeert. Als je het mij vraagt is dit niet de meest veilige optie.

Hogedrukspuit

De hogedrukspuit is ook een goed en snel alternatief. Echter zorgt dit er wel voor dat het zand uit de voegen gespoten kan worden. Let hier dus op.

Vloeibare onkruid bestrijdingsmiddelen

Er zijn ook vloeibare onkruid bestrijdingsmiddelen. Laat je goed informeren over milieuvriendelijke middelen tegen ongewenste gasten als luizen en schimmels.

Regelmatig vegen

Veeg uw je tuin of stoep regelmatig. Zo verwijder je aangewaaide zaadjes en eventueel mos voordat het zich vast zet.

Vul voegzand aan

Heb je klinkers in je tuin? Vul dan regelmatig het voegzand aan. Haal eens per jaar voegzand en veeg dit in de voegen. Hoe beter de voegen met gevuld zijn, hoe minder snel er onkruid zich vast zal zetten. En daarnaast is het ook gemakkelijker te verwijderen, dan wanneer je dit niet doet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: