Donkere dagen, koud weer, weinig zonlicht en voorlopig geen vooruitzicht op warm weer en zon. Voel jij je net als ik moe, neerslachtig en futloos? Dan kan het zijn dat je last hebt van een winterdip. Je hebt daadwerkelijk de neiging om je terug te trekken en een winterslaap te houden. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je winterdip op te lossen of in ieder geval minder vervelend te maken. Ik geef je tips om een winterdip te voorkomen of genezen.
Winterdip wat is het?
Een winterdip is een lichte depressie die veroorzaakt wordt door een tekort aan zonlicht. Men noemt het een winterdip omdat deze depressie alleen voorkomt in de winter. Het tekort aan zonlicht zorgt ervoor dat je biologische klok van slag raakt, waardoor je hersenen stofjes aanmaken die je moe en prikkelbaar maken.
Hoe herken je een winterdip?
Hoewel de één de winter het heerlijkste seizoen vind, slaat bij de ander de stemming helemaal om. Een winterdip kan qua symptomen per persoon verschillen, maar vaak komen één of meerdere van deze symptomen voor:
- Je voelt je somber en neerslachtig;
- Je hebt minder behoefte aan sociale contacten;
- Je bent voortdurend moe;
- Je slaapt overmatig;
- Je hebt trek in koolhydraten en zoetigheid;
- Je wordt dikker en je gewicht neemt toe;
- Je verliest de interesse in de dingen om je heen;
- Je hebt minder zin in seks;
- Je bent erg prikkelbaar.
Wist je dat.. Rond de 450.000 Nederlanders jaarlijks last hebben van een winterdepressie. En maar liefst een miljoen heeft last van een milde winterdip. Ruim tachtig procent van de mensen die last heeft van een winterdip een vrouw is.
10 tips om een winterdip te voorkomen:
Hieronder geef ik je 10 tips om een winterdip te voorkomen, want dat is beter dan genezen ;)
1. Breng tijd door in de buitenlucht
Doe dit het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend. Het ochtendlicht bevat relatief veel blauw licht. Blauw licht remt de productie van melatonine in je lichaam. Melatonine is het hormoon dat je slaperig maakt. Hierdoor verminder je je winterdip en heb je dus een minder slaperig gevoel.
2. Beweeg voldoende
Zorg er juist in deze winterse periode voor dat je voldoende beweegt. Als je beweegt maakt je je lichaam endorfine aan. Endorfine is een signaal stof die je het gevoel geeft gelukkig te zijn. Daarom wordt het ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Door te bewegen of te sporten in de buitenlucht bereik je dus niet alleen dat je voldoende zonlicht tot je neemt en beweegt, maar daarnaast bouw je ook nog eens een betere weerstand op. En die kan je in deze periode van het jaar wel gebruiken!
3. Eet gezond
Juist in deze periode van het jaar met de winterdip op de loer heeft je lichaam extra vitamines en mineralen nodig. Zorg dus dat je voldoende gezond voedsel tot je neemt. Denk aan groenten, maar ook aan fruit. Met fastfood en koolhydraat-rijk eten zorgen juist voor een somber, traag gevoel. Eet je voldoende verse groenten en fruit? Dan gaat je lichaam zich een stuk beter voelen en jij dus ook!
4. Extra vitamines
Eet jij al voldoende gezond? Zo ja, zelfs dan kan je lichaam nog steeds bepaalde vitaminen of mineralen te kort komen. Daarom kan het verstandig zijn om iedere dag een vitaminepil te nemen. Zo kun je jezelf ervan verzekeren dat je van alle benodigde stoffen genoeg binnenkrijgt. Er zijn heel veel vitaminepillen en/of supplementen verkrijgbaar. Vergeet trouwens ook niet je dagelijkse dosis vitamine-D. Heb je een getinte huid? Dan kan het verstandig zijn ook deze extra in te nemen in de wintermaanden. De toevoeging van een vitamine en vitamine-D pil kan een hele goede aanvulling zijn op gezonde voeding.
5. Sint-Janskruid
Als je merkt dat je humeur sterk achteruit gaat in de winter kun je Sint-Janskruid toevoegen aan je dagelijkse routine. Dit kruid helpt je binnen ongeveer twee weken positiever en gelukkiger te worden. Het is een natuurlijke anti-depressiva. Sint-Janskruid is verkrijgbaar in tabletten of in thee vorm. Twee kopjes thee per dag gedurende twee weken is al voldoende om er wat van te merken. Stem het wel even af met je arts, bij gebruik van medicijnen. Je weet maar nooit…
6. Hou vast aan je normale slaapritme
Doordat je lichaam minder licht tot zich neemt, remt dus de aanmaak van melatonine. Hierdoor heeft je lichaam de neiging meer te willen slapen. Geef niet toe aan de behoefte om extra te slapen, maar houd je aan je vast slaapritme. Door niet toe te geven aan de extra slaapmomentjes blijft je biologische klok in zijn ritme. Doe je dit wel? Dan raakt je biologische klok volledig uit balans met alle gevolgen van dien.
Als je gevoelig bent voor een winterdip, heb je grote kans dat je elke avond op de bank beland met een dekentje. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je dingen in plant. Anders raak je in een sociaal isolement. Lekker die agenda vol plannen met sociale activiteiten, want alleen zo blijf je vrolijk en actief.
8. Denk aan leuke dingen
Alleen al positief denken helpt je om uit die winterdip te komen. Waar hou je van en wat zijn de positieve kanten aan het winterseizoen?
9. Licht therapie
Een goede remedie voor een winterdip is lichttherapie, door een tekort aan daglicht in de herfst en winter kan je systeem wat ‘luier’ worden, waardoor je duf en vermoeid raakt. Licht zorgt ervoor dat je lichaam weer helemaal geactiveerd wordt. Door blootstelling aan licht maakt je lichaam meer vitamine D aan, deze vitamine zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Lichttherapie kun je krijgen op doorverwijzing van je huisarts. Bij lichttherapie krijg je een aantal ochtenden achter elkaar een behandeling met blootstelling aan speciaal wit licht, dit bevat geen UV-straling. Dit witte licht zorgt ervoor dat je lichaam op het goede moment stopt met de aanmaak van melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
D-lite zonnebank
Vind je lichttherapie iets teveel van het goede, dan kan een paar keer onder de zonnebank tijdens de herfst en winter je humeur en vitaliteit ook aanzienlijk verbeteren. Neem dan wel een zonnebankje met D-lite. D-lite bootst exact dat specifieke blauwe spectrum van de zon na dat verantwoordelijk is voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D.
10. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent
Door een positieve, en dankbare houding vast te houden geef je die winterdip geen kans.
Toch last van een winterdip?
Laat gordijnen en ramen zoveel mogelijk open, want zo komt er zoveel mogelijk licht naar binnen en vangt je lichaam dit op.Probeer een halfuur voor je naar bed gaat het licht te dimmen of helemaal uit te zetten. Dit triggert je natuurlijk slaapritme. Ben je echt down? Probeer dan eens Sint-Janskruid of lichtherapie. Lichttherapie brengt je biologische klok weer in balans. Het is gebleken dat na een week lang, elke dag een half uur per dag lichttherapie volgen, tachtig procent zich beter voelt!
Tip: Kan jouw weerstand met dit weer wel een boost gebruiken?
Lees dan mijn tips in het artikel ‘8 tips om je weerstand een boost te geven!‘
Goeie tips. Mijn vriend heeft elk jaar last van zon dip. Ik gelukkig niet.
Auteur
Heerlijk dat je er geen last van hebt. Ik heb er helaas erg last van. Door deze tips op te volgen wordt de winter een beetje dragelijk, maar het zal nooit mijn favo seizoen zijn!
Het buiten zijn en veel bewegen pas ik toe. Ik ga dagelijks hardlopen en ik laat elke dag ook nog eens de hond uit. fijne tips geef je!
wat goed tips. Herkenbaar lijstje. Wij gaan graag naar Sauna en ook buiten wandelen.
Goede tips! Ik heb er zelf gelukkig nooit last van. Denk ik ook mee te maken dat ik minstens zo een 3 uur per dag buiten doorbreng met mijn hond.
Vooral punt 7, 8 en 10 vind ik hele goeie tips. Door er bewust mee bezig te zijn verval je niet zo snel in een neerslachtig gevoel maar ga je er actief mee bezig.
Ik heb er gelukkig niet echt last van, maar doe er dan ook van alles aan om zo vrolijk mogelijk door ’t leven te gaan haha.. Iedereen heeft wel eens een dipje maar als je er wat aan kunt doen dan doe ik dat ook altijd al bij voorbaat.
Ik heb er al een beetje last van door de donkere ochtenden en avonden, veel minder energie dan anders :(
Auteur
owjee here too… mijn tips kwamen voor mijzelf te laat. Vandaar dat ik ook de post maakte. Maar het houden van regelmaat en voldoende sporten levert me wel energie op
In november en december heb ik nooit last van een winterdip omdat er dan zoveel gezellige activiteiten en lichtjes zijn :) Maar in januari slaat het soms wel toe… Dan probeer ik inderdaad veel te sporten en te wandelen. Vooral als de zon schijnt probeer ik die dan direct mee te pakken :)
Een winterdip is echt niet fijn. Wat goed om deze tips te delen!