12 originele oud en nieuw tradities

Originele oud en nieuw tradities, er zijn er tal van rond de jaarwisseling, waar men zich al jaren en soms zelfs eeuwen aan houdt. Zelf was ik erg benieuwd welke tradities er allemaal zijn. En aan welke tradities ik me wel en niet hou… Lees je mee?

Orginele oud en nieuw tradities

Wil je er meer weten over de gebruiken en rituelen rond de jaarwisseling? Ik zette 12 originele oud en nieuw tradities voor je op een rij. Je leest ze hieronder.

Oliebollen eten

Een van de bekendste Nederlandse tradities van oud en nieuw is oliebollen eten! Al vanaf november staan er in elke stad wel een of meer kramen met oliebollen, appelbeignets en appelflappen. We kopen ze ook wel bij de supermarkt, bij de bakker of we bakken ze zelf. Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt, maar er wordt gezegd dat ze gegeten werden omdat het goed voedsel was voor in de winter. De ingrediënten voor oliebollen waren voor langere tijd houdbaar en daarbij goed verkrijgbaar in de winter. Armen gingen in december langs de deuren om iedereen goede feestdagen te wensen, waarna ze een oliebol kregen. Oliebollen hielpen namelijk goed tegen de honger en kou. Tegenwoordig eten we ze natuurlijk omdat ze ontzettend lekker zijn!

Credits: @rutgerbakt.nl

Kniepertjes bakken

Een traditie in Drenthe en Groningen is het bakken van Kniepertjes op Ouderjaardag. Veel moeders doen dat met hun kinderen. De platte, zoete wafeltjes geven het oudejaar weer. Als je de kniepertjes hebt gebakken rol je ze om een pollepel, waardoor ze hun ronde vorm krijgen. Vervolgen vul je ze met room en deze worden op nieuwjaarsdag gemaakt. De gevulde kniepertjes symboliseren het nieuwe jaar. Benieuwd naar het recept? Kijk dan even op de blog van Rutger Bakt.

Slabberjan

Tijdens oudjaars avond en rond de jaarwisseling doen veel mensen spelletjes. Lekker met het hele gezin, of met vrienden en familie. In Zeeland speelt met het spel Slabberjan rond de jaarwisseling. Hierbij zitten er knopen in een zak, die allemaal een betekenis hebben. Voor de spelregels verwijs ik je door naar bovenstaande link, want ik ken niet…

Sjoelen

Echt lekker Oudhollands is natuurlijk sjoelen. Dit is super leuk om te doen met kinderen, maar ook onder volwassen is het een spel waar je wat langer over kunt doen. Je hoeft er niet veel regels voor te weten en je moet alleen zorgen dat de bak goed “loopt” zoals ze dat zo mooi noemen.

Oudejaarsconference

Elk jaar verschijnt er op oudejaarsavond een oudejaarsconference op tv. In dit tv programma wordt het hele jaar doornomen door een bekende cabaretier.

Luisteren naar de top 2000

De NPO Radio 2 speelt sinds 1999 de Top 2000 af. En ook komt deze op NPO2 op tv. Hierin worden de bij stemming tweeduizend populairst bevonden liedjes aller tijden achter elkaar gedraaid. Jaarlijks kan aan het eind van het jaar een volle week worden gestemd. Zodat jouw favoriete nummer bovenaan komt.

Carbid schieten tijdens oud en nieuw

Als je in het zuiden komt rond de jaarwisseling, dan zal het carbidschieten (melkbusschieten) je vast niet ontgaan zijn! Met melkbussen of verfbussen en carbid luiden jong en oud het nieuwe jaar. Doordat er druk komt in de melkfles schiet de deksel open, gevolgd door een enorme knal. Het is een sport om de melk- of verfbus tegelijkertijd af te laten gaan.

‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Een van de originele oud en nieuw tradities die ze overal in de wereld kennen is elkaar een gelukkig nieuwjaar toewensen tijdens of na de jaarwisseling.

Proosten op het nieuwe jaar met champagne

Proosten met champagne tijdens de jaarwisseling ook dat is een traditie geworden. Aan de ene kant zorgen de bubbels en de kleur voor een feestelijke drank die goed past bij oudejaarsavond.

Wist je dat champagne, alleen “champagne” mag heten als het uit de regio Champagne komt.

Het is de drank om een toast uit te brengen. Maar er zijn zeker ook andere goede mouserende wijnen die dezelfde bereidingswijze kennen.Wist je dat deze wijn met bubbels alleen champagne mag heten als het uit de regio Champagne komt?

Heb je geen echte fles champagne? Ook met een fles prosecco of wijn kun je prima een toast uitbrengen. Ga je voor alcohol vrij, probeer dan eens de drie varianten URB uit. En voor de kids? Natuurlijk Jip en Janneke champagne van de HEMA.

Oud en nieuw traditie: vuurwerk afsteken

Geen oud en nieuw zonder vuurwerk, toch? Vroeger werd vuurwerk afgestoken om kwade geesten te verjagen. De adel heeft het uiteindelijk naar Nederland gehaald, zodat ze van indrukwekkende vuurwerkshows konden genieten aan hun hof. Sinds 2020 is het verboden om zelf vuurwerk af te steken. Wel mag je trektouwtjes, knalerwten, fonteintjes en sterretjes af steken.

Nieuwjaarsduik op 1 januari

Een van de originele oud en nieuw tradities die ook niet mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Op honderden plaatsen in Nederland nemen mensen dan een frisse duik in de zee of een meer om het nieuwe jaar te vieren. In Scheveningen wordt jaarlijks de grootste nieuwjaarsduik ter wereld georganiseerd.

Naar een nieuwjaarsborrel gaan

Als je het hebt over originele oud en nieuw tradities, dan moet ik ook gelijk denken aan de nieuwjaarsborrel! Ze zijn razend populair en soms berucht. In de eerste weken van januari klinkt met samen op het nieuwaar. Dit kan zowel in privé sfeer of op het werk. Denk aan gezellig borrelen met collega’s, familie of vrienden die je tijdens de jaarwisseling niet hebt gezien. Kun je elkaar gelijk de beste wensen doen!

> Bekijk ook eens deze lekkere recepten om op tafel te zetten rond de jaarwisseling:

Aan welke van deze originele oud en nieuw tradities hou jij je?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: