Vandaag geef ik je het overheerlijke homemade Turkse Pizza recept. En dat dit echt het lekkerste recept is weet ik zeker! Want zo maakt mijn schoonmoeder van Turkse komaf ze ook! Heb jij nog niet eerder Turkse pizza gegeten of had je andere eetplannen? Cancel ze en zet deze Turkse pizza alvast op de planning. Je gaat er echt geen spijt van krijgen. Ik zeg vast Afiyet Olsun!
Turkse pizza – Lahmacun
Mijn collega’s bestellen vaak op vrijdag bij de ‘Turk’ en eten dan met z’n alleen in de middag Turkse pizza. De Turkse benaming is ‘Lahmacun’. Ik bestel nooit mee, want Turkse pizza, die moet je vers uit de oven eten! En de lekkerste eet ik alleen bij schoonmama.
Na wat pogingen heb ik dan eindelijk het recept onder de knie en deze deel ik hieronder met je. Ik weet zeker dat jij nooit meer Turkse pizza afhaalt, maar deze voortaan gewoon zelf maakt.
Benodigdheden
- 2 grote bakken of schalen
- mes
- snijplank
- theedoek
- ovenplaat
- bakpapier
Ingrediënten
Je hebt zowel de ingrediënten nodig voor het Turkse Pizza (Lahmacun) deeg als voor de topping.
Ingrediënten Turkze pizza deeg
- 750 gram bloem
- 15 gram gist
- 1 Turkse theeglas olie
- 200 ml melk
- 300 ml warm water
Ingrediënten Turkze pizza topping
- 500 gram rundergehakt
- 1 bosje peterselie
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 tomaat
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 tl pul biber
- 1 tl komijn
- 1 el biber salca (turkse paprika puree)
- 1 el dolmates salca (turkse tomaten puree)
- olie
- zout
Bereiding
Hoe je het deeg bereid voor de Turkse Pizza (Lahmacun) en de topping vind je hier onder.
Bereiding Turkse pizza deeg
- Weeg de bloem af en doe in een grote bak.
2. Leg nu de droge gist in het bloem.
3. Neem 200ml melk en doe deze erbij.
4. Voeg de olie toe.
5. kneed het deeg.
6. Voeg water bij.
7. Ga door met kneden tot het geheel een bal begint te vormen.
9. Laat het deeg voor 20 minuten rijzen met een natte thee doek erover heen.
Hierna verdeel je het bloem in 20 kleine balletjes. Strooi wat bloem op het werkblad en rol de deegballetjes uit tot een rondje ter grootte van een bord. Hoe dunner het deeg hoe lekkerder de pizza.
Alvorens je begint met uitrollen, zorg dan dat je een bakplaat hebt klaarleggen met bakpapier of zoals Turkse mensen soms wel eens gebruiken een Sylex (grill ijzer) hebt klaar staan.
Bereiding Turkse Pizza Topping
- Was een bosje peterselie en snij deze fijn. Gebruik ook de stengels.
2. Neem een groene en rode paprika (het liefst punt paprika’s) was ze en maak ze schoon. Snij ze dan eenmaal door midden en snij in halve ringetjes.
3. Maak 2 uien schoon en snij deze in kleine blokjes.
4. Maak 1 teentje knoflook schoon en doe deze in de knoflookpers of snij deze fijn.
5. Doe alles samen in een bak. Voeg dan het rundergehakt toe en strooi hier overheen de pul biber, komijn, biber salca en dolmates salca. Voeg wat olie en zout toe naar eigen smaak.
6. Meng alles goed door elkaar tot één geheel en verdeel over de uitgerolde Turkse Pizza bodems. Ziet dit er al niet super lekker uit? Zelf hebben we ze langwerpig gemaakt, maar rond kan je ze makkelijker oprollen.
Lees ook: recept voor borek feta hapjes
7. Doe de Lahmacun met topping op 220 graden in de oven voor +/- 20 minuten. Hou ze eruit wel in de gaten, want iedere oven is anders.
En dan krijg je heerlijke vers gemaakte Turkse Pizza’s oftwel Lahmacun’s.
Tip: serveer met ijsbergsla, komkommer, tomaat, uienringen, peterselie en om het af te maken sambal en knoflooksaus.
Eet Smakelijk, bon appétit & afiyet olsun
Lijkt me heerlijk en ga ik zeker weten rpoberen! Gelukkig op dit moment genoeg tijd om in de keuken te staan!
Auteur
Super leuk Simone. Heel veel succes en ik hoor graag of ze lekker zijn geworden ;)
Hoeft er geen zout in?
Auteur
Hey Cees, die stop ik zelf alleen in de topping. Maar die kun je ook in het deeg stoppen als je wilt.