Recept | borek feta hapjes

borek feta hapjes met turkse thee

Ik vind het leuk om zelf hapjes te maken, maar het moet niet te ingewikkeld zijn en vooral lekker smaken. Dit borek feta recept is daar het perfecte voorbeeld van. Lees je met me mee hoe je deze lekkere borek feta hapjes maakt?

Borek feta hapjes

Borek feta is een typisch Turks recept dat vaak gegeten wordt als tussendoortje bij de thee of als hartig toetje na het avondeten.

Borek kent meerdere naamvarianten, zoals börek, byrek en burek. Het zijn van oorsprong allemaal deeggerechten van dun filodeeg, gevuld met gehakt, kaas, spinazie of een mengsel hiervan.

Ingrediënten

  • 250 gram Turkse witte kaas (ook wel peynir genoemd);
  • 1 bosje peterselie;
  • 1 theelepel rode peper;
  • 24 driehoekige yufka (filodeeg);
  • 1 ei;
  • sesamzaad en/of maanzaad.

Bereiding Borek

In het klassieke börek feta recept worden deze hapjes gefrituurd, maar ik maak ze in de oven. Het resultaat is knapperig, smaakvol en een stuk minder vet. Zodat het ook nog gezond en verantwoord blijft ;)

Totale tijd: 30 minuten

Maak de kaas (peynir) fijn.

Vaak komt de kaas als je deze koopt in een groot blok. Neem een kom of bord en maak de kaas met je handen of een rasp fijn. Zodat er kleine brokjes kaas over blijven.

Was en snijd de peterselie

Was de peterselie goed schoon en snij in kleine stukjes. Voeg de peterselie toe aan de kleine stukjes kaas.

Voeg rode peper toe

Strooi de rode peper over het kaas peterselie mengsel heen.

Leg het kaas-peterselie mengsel op het bladerdeeg

Je kunt het beste werken met filodeeg in driehoeken. Let hier dus ook op als je het gaat kopen. Neem een plakje bladerdeeg. Leg deze op een snijplank voor de hygiëne. Leg een afgestreken theelepel van het kaas-peterselie mengsel op 1,5 cm van de rand.

Besmeer met eigeel

Smeer wat eigeel over de 3 uiterste randen van het bladerdeeg heen. Dit zorgt ervoor dat het mengsel er tijdens het bakken niet uitkomt. En de borek dicht blijft zitten.

Rol de borek feta op

Vouw de twee uiterste hoeken van het deeg, waar je het mengsel het neergelegd naar binnen toe. En rol daarna de borek op.

Besmeer de uiterste puntjes met eigeel

Als je aan het eind bent, maak je de börek vast door op het puntje van het bladerdeeg nog wat eigeel te smeren.

op de bakplaat en besmeren met eigeel

Als je de borek helemaal hebt opgerold, leg je ze stuk voor stuk op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hierna besmeer je de bovenkant met wat eigeel voor een mooie bruin kleur.

Bestrooi met maanzaad

Strooi er wat sesamzaadjes en maanzaadjes overheen, om de borek helemaal af te maken

In de oven

Schuif de bakplaat in de oven op 170 graden en bak de börek goudbruin in een half uur tot drie kwartier.

Hoe te Bewaren?

Als je de borek feta wilt bewaren, dan kun je deze het beste in aluminiumfolie verpakken. Zo behoudt het deeg zijn versheid. Je kunt de borek na bereiding maximaal twee dagen bewaren. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebakken invriezen.

Ga jij dit borek feta recept zelf eens uitproberen?
En laat je me dan weten wat je ervan vindt?

Eet Smakelijk, bon appétit & afiyet olsun


Meer recepten lezen?

10 Reacties

  1. mei 1, 2019 / 8:27 pm

    Deze zien er heerlijk en niet te moeilijk uit! Ik heb nog filodeeg over van mijn samosa’s, dus ik denk dat ik deze eens probeer na mijn vakantie!

  2. mei 2, 2019 / 12:53 pm

    Oeh, mag ik deze opslaan? Of wil je deze mailen? Lijkt mij heel geschikt om te maken als ik alleen thuis met de zomer. Haha!

    • Mariëlle
      Auteur
      mei 2, 2019 / 2:48 pm

      Tuurlijk mag je deze opslaan. Hij is juist bedoeld om lekker thuis uit te proberen ;)

  3. mei 2, 2019 / 2:58 pm

    Klinkt heerlijk! Fijn dat je ook een nederlandse vertaling bij de ingredienten doet. Meestal als ik recepten zie met zulke ingredienten denk ik: laat maar. Alleen al omdat ik echt niet zou weten waar ik alles weg moet halen, dus super fijn zo!

  4. mei 2, 2019 / 4:14 pm

    Oooh, dit ziet er een partijtje lekker uit! Bij het lezen van het recept kon ik me de smaak al helemaal voorstellen. Wat wil je met zo’n lekkerbek als ikzelf? Ik heb dit recept gelijk maar even opgeslagen ;-)

  5. mei 2, 2019 / 4:35 pm

    Ik weet niet of ik dit hapje snel zal maken maar het ziet er wel lekker uit.

  6. mei 3, 2019 / 10:08 am

    Dat ziet er heerlijk uit! Zeker een recept dat ik zou proberen… Over het algemeen ben ik dol op dit soort hapjes!

  7. mei 4, 2019 / 8:53 am

    oh dat lijkt me heerlijk. hier hou ik wel van!

  8. chantal tijssen
    april 22, 2022 / 3:10 pm

    Als ik de gebakken invries moet ik ze daarna dan bevroren in de oven doen? Wil ze graag met kip maken

    • Mariëlle
      Auteur
      april 25, 2022 / 10:19 am

      Hey Chantal, ik zou je niet aanbevelen om ze gebakken te gaan invriezen. Dan kan je ze beter ongebakken invriezen. Het deeg wordt anders niet meer lekker als je het in de oven stopt. Te droog ben ik bang… Het valt altijd te proberen natuurlijk :) maar heb het zelf nooit gedaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: