Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap is een veelbesproken onderwerp, en velen aanstaande ouders vragen zich af of dit wel of juist niet veilig is. Daarnaast is het verstandig om als zwangere bij jezelf na te gaan of je hier wel behoefte aan hebt tijdens de zwangerschap. Dit kan namelijk verschillen van moment tot moment. Ik vertel je hieronder meer over seks tijdens de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap

De eerste drie maanden van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen minder zin in seks. Het lichaam moet wennen aan alle hormonen. Daarnaast is seks tijdens de zwangerschap niet altijd comfortabel of aangenaam voor de moeder. Sommige vrouwen kunnen last hebben van vermoeidheid, rugpijn, of andere zwangerschapskwalen die van invloed kunnen zijn op hun seksuele activiteiten. Van de 3e tot de 6e maand neemt bij de meeste vrouwen de behoefte aan seks meestal weer toe.

Sommige vrouwen kunnen zich zorgen maken over hoe hun lichaam eruit ziet tijdens de zwangerschap. En over hoe hun partner hier op zal reageren. Het is belangrijk om te weten dat de meeste mannen trots zijn op hun zwangere partners en zich aangetrokken voelen tot hun veranderende lichaam.

Het is belangrijk om je als zwangere tijdens je zwangerschap aan te passen aan je veranderende behoeften. En om alternatieven te overwegen, zoals bijvoorbeeld een massage of andere vormen van intimiteit. Communiceer daarnaast openlijk met je partner over je veranderende behoeften en gevoelens.

Toename van seksuele verlangens tijdens de zwangerschap

De toename van seksuele verlangens tijdens de zwangerschap hebben te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Deze zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer naar de bekkenregio waaronder je vagina en clitoris, hierdoor neemt je seksuele spanning en genot toe.

Vrouwen die voorheen nooit eerder een orgasme hebben gehad, kunnen die ervaring nu opeens wel beleven. Dit komt omdat je een verhoogde doorbloeding in je vagina en clitoris hebt tijdens je zwangerschap.

Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. Hier heeft je baby totaal geen last van, deze ervaart dit als een golfje in het vruchtwater.

seks tijdens de zwangerschap - blote vrouw in bh met zwangere buik

Heeft Seks tijdens de zwangerschap een negatieve invloed op de baby?

Veel zwangere vrouwen zijn bang dat het hebben van seks een negatieve invloed kan hebben op de ongeboren baby. Denk aan de veiligheid en rust die je baby nodig heeft om te groeien. De baarmoeder en hiermee je baby zijn goed beschermd door het vruchtwater en een slijmprop die in de baarmoedermond zit. Dit betekent dat er geen enkele kans is dat de penis kan doordringen tot de baby. Hierdoor is er ook geen kans op beschadiging of infectie, zelfs als er een spontane miskraam of vroeggeboorte plaatsvindt.

Wist je dat:

De hormonen die vrijkomen na een orgasme een positief effect hebben op je baby? Je kunt een orgasme tijdens je zwangerschap heel anders beleven dan daarvoor. Ook heb je mogelijk meer zin in seks dan normaal.

Wanneer is seks tijdens de zwangerschap onveilig?

Seks tijdens de zwangerschap kan over het algemeen veilig zijn, maar er zijn bepaalde situaties waarin het onveilig kan zijn. Hieronder staan enkele situaties waarin het onveilig kan zijn om seks te hebben tijdens de zwangerschap:

  • Risico op vroeggeboorte of miskraam: Als je risico loopt op een vroeggeboorte of miskraam, kan seks tijdens de zwangerschap onveilig zijn. Dit kan het gevolg zijn van problemen met de placenta, een baarmoederhalsverkorting of andere aandoeningen die bloeden of infectie kunnen veroorzaken. In dit soort situaties wordt je hier ook over geadviseerd door je arts of verloskundige.
  • Placenta praevia: Als de placenta zich voor de baarmoedermond bevindt, kan seks tijdens de zwangerschap onveilig zijn. Dit kan leiden tot bloeden en kan de gezondheid van de moeder en de foetus in gevaar brengen.
  • Cervixontsteking of soa: Als je een cervixontsteking of een soa hebt, kan seks tijdens de zwangerschap onveilig zijn. Dit kan infectie van de foetus veroorzaken.
  • Latente of actieve arbeid: Als je in de latere stadia van de zwangerschap bent en in arbeid bent of op het punt staat in arbeid te gaan, is seks tijdens
  • Vaginaal bloeden: Als je onverwachts bloed verliest tijdens de seks, kan seks onveilig zijn. Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken waar het bloed vandaan komt. En als je het niet vertrouwt een arts te raadplegen.
  • Je hebt vroegtijdige weeën
    Het hebben van seks kan juist de weeën opwekken. En hierdoor een bevalling versnellen. Je baby is nog niet voldragen dus kun je beter geen risico nemen.
  • Vliezen zijn gebroken: Als je vliezen gebroken zijn, is seks onveilig omdat de placenta doorbroken is. Je baby wordt niet beschermd door vruchtwater, de placenta of de slijmprop en dit kan mogelijk leiden infecties.
  • Hoog risico op infectie: Als je om wat voor reden dan ook een verhoogd risico hebt op een infectie, zoals als je HIV-positief bent, is seks tijdens de zwangerschap onveilig.

Seks in de laatste maanden van je zwangerschap

Meestal neemt in de laatste 10 weken de zin in seks weer af. Je baby is al erg groot en vaak wordt je grte buik erg ongemakkelijk. Hij zit wellicht in de weg en je komt niet aan uitrusten toe en bent vermoeid. Ook hebben de meeste vrouwen last van nesteldrang, dit is een normale en natuurlijke reactie.

Nesteldrang is een gevoel van de drang om de thuisomgeving aan te passen en te verbeteren voor de komst van de baby. Dit kan variëren van het inrichten van de babykamer, tot het organiseren van de babykleertjes of het maken van kleine verbeteringen in huis. Hierbij sluit de vrouw zich automatisch meer af voor de buitenwereld. En bereidt ze zich zowel fysiek als geestelijk voor op de aanstaande bevalling. Vaak wordt alles in huis aan kant gemaakt

Ben je overtijd? Wist je dat:

Het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling.

Seks standjes tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal seksstandjes die geschikt zijn tijdens een zwangerschap, omdat ze geen druk uitoefenen op de buik van de zwangere vrouw. In het begin van de zwangerschap is je buik nog niet zo dik, waardoor je elk standje kan kiezen wat je maar wilt. Na het tweede en derde trimester van de zwangerschap is het aan te raden om één van onderstaande seks standjes uit te proberen.

Missionaris houding

Een van de meest populaire seksstandjes tijdens een zwangerschap is de “missionaris” positie, waarbij de vrouw onder ligt en haar benen gesloten houdt. Dit is een comfortabele positie voor de zwangere vrouw, omdat ze geen druk voelt op haar buik. Een variatie hierop is de “missionaris met kussen” positie, waarbij de vrouw een kussen onder haar billen legt om de druk op de buik verder te verminderen.

De ‘lepeltjeshouding’

Een andere populaire seksstand tijdens een zwangerschap is de “spoon” positie, waarbij de vrouw op haar zij ligt en haar partner achter ligt of staat. Deze positie is ook comfortabel voor de zwangere vrouw, omdat er geen druk op haar buik is en ook de diepte van de penetratie kan worden aangepast.

Doggy style

Een andere seksstand die geschikt is tijdens een zwangerschap is de “op handen en knieën” positie, ook wel de “hondjes” positie genoemd. Hierbij gaat de vrouw op handen en knieën staan of op een kussen knielt, terwijl haar partner haar van achteren penetreert. Dit kan een goede optie zijn voor degenen die in een latere zwangerschap zijn, omdat het de druk op de buik vermindert.

Zittend 

Je partner zit op een stevige stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Jij bepaalt het tempo. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.

Er bestaan natuurlijk nog veel meer verschillende standjes. Je kunt zelf ook creatief zijn. Belangrijk is dat je erover kunt praten met je partner en zelf de houding kunt zoeken waar jullie je het lekkerst bij voelen. Seks tijdens de zwangerschap moet geen vervelende verplichting worden. Doe het daarom alleen als jullie het allebei prettig vinden!

Samenvatting

In het algemeen, als je geen medische problemen hebt, is het veilig om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Het is echter belangrijk om open en eerlijk te communiceren met de partner over de seksualiteit tijdens de zwangerschap.

Er zijn veel veranderingen in het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap, waaronder veranderingen in hormonen, bloedtoevoer en gewichtstoename. Dit kan invloed hebben op de seksualiteit van een vrouw. Veel vrouwen ervaren een verminderd libido, maar anderen kunnen juist een verhoogd libido hebben.

Het is ook belangrijk om te weten dat sperma geen schade kan toebrengen aan de foetus, dus er is geen reden om te stoppen met seks of om een condoom te gebruiken. Het is echter wel verstandig om te stoppen met seks als er bloedverlies of pijn optreedt.

Seks tijdens de zwangerschap kan ook positief zijn voor het welzijn van de vrouw. Seks kan stress verminderen, pijn verminderen en de bloedcirculatie verbeteren. Het kan ook de band tussen de partners versterken.

Neem contact op met een arts of verloskundige als er problemen of vragen zijn omtrent seks tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: