Wat is Valentijnsdag & waar komt het vandaan?

valentijnsdag wat is het? En waar komt het vandaan

De traditie van Valentijnsdag wordt groots gevierd in Nederland, maar waar komt deze feestdag eigenlijk vandaan? Ik vertel je vandaag wat Valentijnsdag precies is en waar de Valentijn traditie vandaan komt.

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag, ook wel bekend als de dag van de liefde, wordt elk jaar op 14 februari gevierd. Het is een dag waarop mensen hun geliefden laten weten hoeveel ze om ze geven. En hen verrassen met cadeaus, kaarten en andere uitingen van affectie.

Deze dag is niet alleen bedoeld voor stellen, het is ook een dag om vriendschap te vieren. Veel mensen geven ook cadeaus of uitnodigingen aan vrienden of familie.

De oorsprong van Valentijnsdag is onzeker. Het is waarschijnlijk ontstaan uit de oude Romeinse feestdag Lupercalia, waar men op 14 februari een feest vierde om de lente welkom te heten. Tijdens dit feest stuurden mensen kaarten en cadeaus aan elkaar om hun affectie te tonen. Na verloop van tijd werd dit feest steeds meer geassocieerd met de heilige Valentijn van Rome.

Sint-Valentijn

Sint-Valentijn was een priester uit de 3e eeuw in Rome die bekend staat om zijn werk met veroordeelde en gevangenen. Hij werd gevierd om zijn werk met deze minderbedeelden en werd uiteindelijk vermoord voor zijn geloof. Na zijn dood in 496 werd hij beschouwd als een heilige en is hij de patroonheilige van liefde en huwelijken. Lees hier meer over Sint-Valentijn.

Waarom vieren we Valentijnsdag?

In de middeleeuwen nam de populariteit van Valentijnsdag verder toe en werd het feest gezien als een dag om liefde en affectie voor anderen te tonen. In de veertiende eeuw schreef de Engelse dichter Chaucer over Valentijnsdag in zijn gedicht “The Parliament of Fowls” en stelde hij Valentijnsdag als een dag voor geliefden voor. In deze moderne tijden is het uitgegroeid tot een wereldwijde feestdag, met vele verschillende tradities en gebruiken.

Wat is Valentijnsdag & waar komt het vandaan?

Hoe wordt Valentijnsdag gevierd?

Valentijnsdag wordt op veel verschillende manieren gevierd, waaronder de Valentijn cadeaus die worden geven. Populaire cadeaus om te geven zijn Valentijn chocolade, bloemen, parfum, sieraden, lingerie, cadeaubonnen, en romantische uitjes zoals een weekendje weg of een romantisch diner. Ook worden er valentijnskaarten verstuurd en bloemen geven.

Of speciale activiteiten georganiseerd voor partners of geliefden. Sommigen sturen ook anonieme kaarten of geven anonieme cadeaus. Het cadeau dat je uiteindelijk geeft, hangt ook af van de persoonlijke voorkeur van de ontvanger.

Wordt Valentijnsdag overal ter wereld gevierd?

In de Verenigde Staten wordt Valentijnsdag gevierd met cadeaus en kaarten, bloemen en chocolade, en speciale diners en uitjes.

In andere delen van de wereld, zoals Japan en Zuid-Korea, sturen mensen Valentijnskaarten aan familie en vrienden, terwijl in andere landen, zoals Frankrijk, het feest meer gericht is op romantische uitjes en cadeaus voor partners.

Hoewel Valentijnsdag een dag is die wereldwijd wordt gevierd, wordt het nog steeds omstreden beschouwd door sommige mensen die het beschouwen als commercieel en oppervlakkig. Het is echter aan iedereen zelf om te beslissen hoe ze Valentijnsdag willen vieren, of ze het willen vieren of niet.

Of je het nu viert met een romantisch cadeau voor je geliefde, kaarten naar vrienden en familie, of gewoon de dag gebruikt om je affectie te tonen, Valentijnsdag is een kans om te laten zien hoeveel je om anderen geeft en hen te verrassen met je liefde en zorgzaamheid.

Meer Valentijnsdag gerelateerde artikelen lezen?

Tips voor een romantische Valentijnsdag
Valentijn cadeautjes voor hem
Cadeau tip | Letterketting met initialen
DIY – zelf een Valentijnskaart met hartjes maken

Vriendschap & Valentijns koekjes | Cookies by J
Recept | Surinaamse cola siroop voor valentijnsdag
Recept | Heart pancakes voor je valentijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: