Wat zijn de oorzaken van een droge huid

oorzaken van een droge huid

De 6 meest voorkomende oorzaken van een droge huid

Voelt jouw huid ook vaak droog, trekkerig of ruw aan? Misschien heb je zelfs wel last van jeuk of schilfertjes? Het is dan voor de hand liggend dat je last hebt van een droge huid. Maar wat zijn de oorzaken van een droge huid? Natuurlijk hebben je huidtype en genen hier zeker invloed op, maar vaak is het een gevolg van bepaalde gewoonten. ik heb hier de 6 meest voorkomende oorzaken van een droge huid voor je op een rij gezet.

De voordelen van koud af douchen

1 – Douchegewoontes

Douche je graag? En dan het liefst lang en zo heet mogelijk? Ja, het is echt heerlijk! En het werk ook nog eens super ontspannend!

Te lang en warm douchen

Maar te lang douchen is één van de oorzaken van een droge huid. Je huid bevat namelijk natuurlijke oliën die als je te lang met warm water in contact komt worden aangetast. En dan droogt je huid uit. Daarom is het advies om dagelijks niet langer dan 10 minuten op een temperatuur van rond de 30 °C te douchen. En nog beter is het als je je lichaam afspoelt met een koude douche.

Lees ook: De voordelen van koud af douchen

Etos Journey of Beauty

Zeep & douchegel

Gebruik je vaak en veel zeep en douchegel? Dit kan één van de oorzaken van een droge huid zijn. Bepaalde ingrediënten in deze producten kunnen de zuurgraad van je huid aantasten. Hierdoor is je huid minder goed beschermd tegen invloeden van buiten af en daardoor droogt hij sneller uit.

Het advies is daarom om altijd op te letten welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten zitten. Want ook de producten die zeggen mild en hydraterende te zijn, zijn niet altijd goed. Dit heeft te maken met meerdere manieren van hydrateren. Je kunt vocht in je huid opsluiten, maar je kunt ook het vochttekort aanvullen. En naar die laatste ben je juist op zoek wanneer je een droge huid hebt.

Tip: Behandel je huid na het douchen altijd met een bodylotion. Deze crème verzacht en beschermt je huid, maar maakt hem ook lekker soepel. En zo voorkom je dus dat je huid uitdroogt.

Etos Spicy Mandarin

Handen wassen

Voor een goede hygiene is het regelmatig wassen van je handen een must. Maar deze goede gewoonte droogt de huid van je handen wel uit. Koop daarom een milde handzeep

Tip: Smeer je handen na het wassen in met een hydraterende handcrème of gebruik een wat dikkere hydraterende crème zoals bijvoorbeeld Embryolisse Lait-Crème Concentré 

5-huidtyapes-Wat-is-mijn-huidtype

2 – Je leeftijd

Als je ouder wordt, verandert je hormoonhuishouding. Hierdoor wordt je huid vaak droger. Vooral vrouwen merken tijdens de overgang veel van dit natuurlijke proces. Tijdens de overgang neemt namelijk het oestrogeen af. Hierdoor wordt de huid droger en dunner.

3 – Blootstelling aan kou

De verschillende weersomstandigheden hebben veel invloed op je huid. Kou, wind en droge lucht drogen je huid uit. Vooral in de winter voelt ze hierdoor droog en trekkerig aan. Dit merk je goed bij je gezichtshuid. Waar je de rest van je lichaam ’s winters goed inpakt met warme kleding, stel je de huid van je gezicht vaak volledig bloot aan het winterse weer.

–> Lees ook: Tips tegen de kou binnen en buiten

4 -Blootstelling aan zon

Maar ook in de zomer is je huid niet veilig. Door een teveel aan zonlicht kan je huid ook uitdrogen. Bescherm je huid daarom zomers altijd goed met SPF op zonnige dagen en een zonnebrandcrème als je langer in de zon loopt. Na een dagje zonnen kun je je huid verwennen met een hydraterende aftersun.

Lees ook: P20-zonnebrand die de hele dag beschermt ook na 1x smeren

4 – Lage luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. In je huis wil je het liefst een luchtvochtigheid van 45 tot 50%. Als dit percentage lager ligt, droogt je huid soms uit. De belangrijkste boosdoeners voor een te lage luchtvochtigheid in je huis zijn de airco en de verwarming. De oplossing hiervoor is om een luchtbevochtiger. Of wat bakjes met water aan de verwarming hangen. Ook werkt een ventilator met een bak water eronder prima. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid iets waarvoor je huid, maar ook je planten je dankbaar zullen zijn.

BEE-HONEST-COSMETICS-MANUKA-HONING-HUIDVERZORGING-Bee-Honest-Comsetics-Huidverzorging-3-1

5 – Ongezonde levensstijl en voeding

Een goede hydratatie van je huid begint van binnenuit. Het is daarom belangrijk om elke dag genoeg water te drinken. Als je te weinig drinkt, voelt je huid vaak droger aan. Wat je eet, heeft ook invloed op je huid. Als je te weinig eiwitten en bepaalde vetten binnenkrijgt, zit er ook te weinig van deze voedingsstoffen in je huidcellen.

Naast je voeding zijn ook andere leefgewoonten niet goed voor je huid. Zo kan Roken ook één van de oorzaken van een droge huid zijn. Roken droogt je huid van binnenuit uit.

Stress verstoort je huidfuncties en is van invloed op de aanmaak van proteïnen die je huid helpen om vocht vast te houden. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven en stress en ongezonde gewoonten zoals roken zoveel mogelijk te vermijden.

–> Lees ook: Ontspannen met yoga.

7 – Aangeboren (Huid)aandoeningen

Oorzaken van een droge huid komen niet altijd van invloeden van buitenaf. Soms spelen (aangeboren) aandoeningen zoals zoals psoriasis, eczeem, hypothyreoïdie, fibromyalgie of diabetes een rol. Ook droogt een gevoelige huid sneller uit dan een normale huid. Een droge en gevoelige huid gaan dan ook vaak samen.

Heb je ernstige of chronische problemen met je droge huid? Ga dan voor advies lang bij een dermatoloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: