Sarma – Turkse gevulde wijnbladeren met rijst

sarma

Sarma is een typsisch Turks gerecht waar ik ontzettend gek op ben. Het betekend “opgerold” in het Turks. Sarma is een lekker bijgerecht bestaande uit rijst met gehakt en kruiden opgerold in wijnbladeren. Het maken van sarma is niet heel ingewikkeld. Je moet simpelweg weten hoe je ze moet rollen. 

Sarma Recept

Mijn schoonmoeder weet hoe gek ik ben op sarma. Ze heeft mij geleerd hoe ik sarma moet klaarmaken en moet rollen. Nu ik getrouwd ben is het tijd om dit lekkere gerecht zelf op tafel te zetten. Vandaag deel ik mijn sarma recept met jullie. En vertel ik je hoe jij dit lekkere gerecht thuis kunt maken.

Ingrediënten Sarma

  • 1 ui;
  • 1 tomaat;
  • 1/2 eetlepels Salca/ Turkse tomatenpasta (van merk Afka);
  • 1 bosje peterselie;
  • 100 gram gehakt;
  • 1 theelepel Kirmizi Biber / rode peper;
  • 1 theelepel Kara Biber/zwarte peper;
  • 1 theelepel tuz/zout;
  • 2 eetlepels zonnebloemolie;
  • 1 glas pilav/rijst;
  • 40 druivenbladeren;
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf);
  • Limon/ Citroen (voor op de sarma zelf);
  • 1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf);

Bereiding Gehakt

Snij de uien, knoflook, tomaat en peterselie fijn. Meng dit in een kom. Voeg nu een 1/2 theelepel tomatenpuree, 2 eetlepels zonnebloemolie en de 100 gram gehakt toe. Meng dit goed alvorens de kruiden toe te voegen. Voeg nu 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte peper en 1 theelepel zout aan het mengsel toe en meng dit alles goed met elkaar.

Doe de rijst in en zeef en maak dit goed schoon door er met je handen doorheen te wrijven. Laat het even goed uitlekken, door de zeef in een kom te zetten. Gooi de kom met water leeg en doe hier nu de gezeefde rijst in. Neem de kom met het gehakt mengsel en meng dit met de gewassen rijst tot één geheel.

Bereiding Sarma

Zet minimaal een liter water aan de kook. Maak de druivenbladeren schoon door ze te wassen. Leg de druivenbladeren in een pan van minstens 2 liter. Laat het gekookte water even afkoelen en schenk het erna over de druivenbladeren die in de pan liggen. Laat de bladeren 5 minuten in de pan weken. De bladeren worden zo wat zachter en kun je hierdoor makkelijker oprollen zo meteen. Komen de druivenbladeren die je gebruikt uit de winkel? Laat ze minimaal een halfuur in het gekookte water staan. Dit heeft meer te maken met het zout dat gebruikt wordt om de bladeren goed te houden.

Nu gaan we de druivenbladeren vullen. Je neemt een druivenblad. Doet hier een beetje van het gehaktmengsel op de onderkant van het blad.

Neem nu het onderste gedeelte van het blad en rol dit over het gehaktmengsel heen.

Rol de uiteindes van het druivenblad een stukje naar binnen toe. En rol door tot je een mooi rolletje hebt. Let op bij het rollen dat alle druivenbladeren qua vulling en qua afmeting even groot zijn. Anders ziet het er straks bij het opdienen niet mooi uit!

Stoven in de pan

Stapel alle druivenbladeren die je hebt opgerold op in een pan. Hiervoor kun je de pan van daarnet gebruiken. Schenk nu nog wat zonnebloemolie over de druivenbladeren heen en het water. Snijd de citroen in schijfjes en plaats deze bovenop de druivenbladeren.

Zet nu de druivenbladeren op gemiddeld vuur aan totdat het water begint te koken. Breng het water tussen de druivenbladeren aan de kook. Zet nu het vuur wat zachter. Laat nu de druivenbladeren zo’n 45 minuten garen. Leg een bord op de wijnbladeren om ze goed plat te houden. De rijst gaat door het koken uitzetten. Door het bord te gebruiken hou je de vorm van wijnbladeren goed compact.

Na 45 minuten zijn de sarma’s klaar en is het tijd om te gaan proeven! Lekker met een bakje Turkse yoghurt of een Ayran.

Ben je opzoek naar meer lekkere Turkse recepten? Klik dan hier.

Heb jij wel eens sarma gegeten?
Of heb jij een ander favoriet Turks gerecht?

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

12 Reacties

  1. oktober 3, 2017 / 9:10 am

    Ik heb dit nog nooit gehad, maar het lijkt me heerlijk als ik de ingrediënten bekijk. Mjammie!

  2. oktober 3, 2017 / 9:48 am

    Nog nooit van gehoord of gegeten, maar het ziet er wel heel smakelijk uit

  3. oktober 3, 2017 / 9:52 am

    Hmm dat klinkt echt heerlijk zeg! Ik heb zelf nog nooit wijnbladeren gebruikt.

  4. oktober 3, 2017 / 10:05 am

    Oooh dat ziet er lekker uit zeg! Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar voor alles een eerste keer :)

  5. oktober 3, 2017 / 4:23 pm

    Ik ken het niet, maar het ziet er goed uit! Ik ga het eens proberen ;)

  6. oktober 3, 2017 / 4:47 pm

    Ik ben dol op de Griekse versie hiervan, dit moet ik echt eens proberen

    • Mariëlle
      Auteur
      oktober 4, 2017 / 10:45 pm

      Nou begin ik steeds meer nieuwsgierig te worden naar de griekse versie. Is die jij hebt gegeten ook met eiwit?

    • Mariëlle
      Auteur
      oktober 4, 2017 / 10:44 pm

      Zeker weten! Weetje dat wijnplanten het zelfs goed doen in Nederland. Ik ken verschillende turkse mensen die gewoon wijnplanten in hun tuin hebben speciaal om zelf sarma te kunnen maken.

  7. oktober 4, 2017 / 10:17 am

    Ik was afgelopen zomer in Roemenie met een vriendin en daar hadden ze een variant op Sarma. Ik ben zelf echt een pussy met eten, wat de boer niet kent enzo, heel avontuurlijk ook, haha. Maar volgens mijn vriendin waren ze heerlijk!

    • Mariëlle
      Auteur
      oktober 4, 2017 / 10:43 pm

      haha nou ben ik wel benieuwd naar die variant. Ik krijg via social door dat er ook een griekse variant is die geklopt wordt met eiwit. Klinkt ook best apart. En als je het niet lust kun je het altijd uitspugen toch?

  8. oktober 4, 2017 / 10:14 pm

    Had er nog nooit van gehoord, maar klinkt wel erg lekker. En fijn dat je het van je schoonmoeder hebt geleerd, dat zijn vaak de beste recepten :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: