5x hier moet je op letten bij beddengoed voor kinderen

beddengoed voor kinderen

Beddengoed is een simpele manier om de kinderkamer een mooie look te geven. Wanneer je kinderen wat kleiner zijn, zal je deze ook regelmatig vervangen. Je kind gaat misschien over van een baby naar een peuter bed. Of van een peuter bed naar een volwassene bed. Wat ook nog wel eens wil gebeuren is dat het beddengoed vies is of versleten. Ik geeft je 5 tips: hier moet je op letten bij beddengoed voor kinderen.

Hier moet je op letten bij beddengoed kind kopen

Er zijn tal van zaken waar je op kan letten bij het kopen van beddengoed voor kinderen. Allereerst de leeftijd van je kindje, de afmeting van het dekbed, het materiaal enz. Ik ga er hieronder wat dieper op in. Lees je mee?

Vanaf welke leeftijd een dekbed kopen voor je kind?

Wanneer je kind klein is heb je nog voldoende aan dekentje of een slaapzak. Op een gegeven moment wordt het tijd een dekbed te gaan kopen voor je kind. Aangegeven wordt om na 2 jaar pas een dekbed aan te schaffen voor je kind. Maar waarom dekbed vanaf 2 jaar? Omdat het vanaf dan veiliger is. Wij deden dit zelfs pas bij 3 jaar bij de kamer make-over. Het was tijd voor een peuter dekbed met kussen.

Dekbed kind afmeting

Het kopen van de juiste afmeting van het dekbed is handig kan ik je vertellen! Maar hoe weet je weet je welke maat dekbedovertrek je nodig hebt?

Dekbed maat achterhalen:

Meet eerst je matras in de breedte en lengte op, om de afmeting van het dekbed te bepalen. Vervolgens zijn er twee stelregels die je helpen om je dekbed maat te kiezen:

1. Een dekbed is altijd een stuk breder dan het matras. Over het algemeen gaan we hierbij uit van een verschil van 60 cm.

2. Ook in de lengte moet je met extra centimeters rekenen. Zo hoort een dekbed 20 centimeter langer te zijn dan je matras. Een standaard dekbed heeft een lengte van 200cm.

Zo heeft de matras van een peuterbed, dat ook juniorbed genoemd wordt, een standaardmaat van 70x150cm. Dit betekent dat je voor een nieuw bed voor je kindje een peuterdekbed kunt kopen van 120x150cm. Let op dat het dekbed niet te groot is voor je kindje, vanwege mogelijk verstikkingsgevaar.

BedMatrasmaatDekbedmaat
Peuters70x150cm120x150cm
Kinderen80/90x200cm140x200cm
Eenpersoons90×200/210cm140×200/220cm
Tweepersoons(Queensize)140×200/210cm200×200/220 cm
160×200/210cm240×200/220cm
Lits-jumeaux180×200/210cm240×200/220cm
King size200×200/210cm260×200/220cm
Tabel afmeting wat voor dekbed kind

Voor het dekbedovertrek hou je dezelfde maat aan als het dekbed. Handig, zo weet je altijd welke afmeting je nodig hebt.

Het materiaal van het dekbed

Wanneer je een dekbed gaat uitkiezen, kun je kiezen uit verschillende materialen. Je vraag je misschien af: wat is het beste dekbed voor een kind? Of wat voor voor dekbed voor peuter? Er zijn veel verschillende soorten dekbedden verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een dekbed met een synthetisch tot dons vulling, halfdons, wol of bamboe vulling of een combinatie hiervan.

Het juiste dekbed kiezen kan best lastig zijn. Het is hierbij handig te kijken naar je behoefte of portemonnee.

Is je kindje bijvoorbeeld allergisch? Dan kan het handig zijn om te gaan voor een anti allergie (synthetisch) dekbed.

Zweet je kindje snel en wil je graag een duurzaam dekbed? Ga dan voor koel en luchtig bamboe.

Donzen dekbedden staan juist weer bekend om hun warmte en dat ze licht van gewicht zijn. Voor sommige kinderen juist fijn. Anderen hebben juist een wat zwaarder dekbed nodig.

Wist je dat het materiaal van het dekbed echt een verschil kan maken in je nachtrust? En dat dekbedden vaak een warmteklasse hebben. Ook dit kan handig zijn om op te letten.

Ook nog iets om rekening mee te houden, is dat je kunt kiezen tussen een enkel en een 4-seizoenen dekbed. Een enkel dekbed geeft het hele jaar een gemiddelde warmte en heeft daarom warmteklasse 2. Een vier-seizoenen dekbed bestaat uit twee delen met elk een andere warmteklasse. In de zomer gebruik je het dunnere zomerdekbed en in het najaar het herfstdeel. ’s Winters voeg je deze twee dekbedden samen, wat zorgt voor een lekker warm winterdekbed met warmteklasse 1.

Regelmatig luchten en opschudden

Zonder hier al te veel over na te denken doe je dit bij je eigen bed en beddengoed ook. Vooral wanneer je iemand bent die je dekbed frequent opmaakt. Het is fijn om zo nu en dan het dekbed van je kleintje lekker te laten luchten. Het kussen even op te schudden en het bedje weer heerlijk op te maken.

Kies voor een thema dekbed

Als je de kamer van je kindje vrij rustig hebt gehouden met één of wellicht twee themakleuren. Dan is het leuk en praktisch om een dekbed uit te zoeken in de thema waarin je de kinderkamer hebt ingericht. Zo vinden veel peuter jongens een dinosaurus dekbed of Paw Patrol dekbed helemaal te gek. En willen veel peuter meisjes wel een mooie frozen prinses of een roze unicorn dekbed.

Tip! Het juiste kinderbed vinden

Is beddengoed voor kinderen nog niet aan de orde en zijn jullie eerst van plan een nieuw (kinder)bed aan te schaffen? Bedenk dan goed wat je wilt, want het aanbod bedden is groot. Ga je eerst voor een peuterbed, dan zal je straks over een jaar of twee, drie weer een nieuw bed moeten aanschaffen samen met nieuw beddengoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: