Ik zag ze bij verschillende thuis bakkers op facebook voorbij komen, de cakerol aardbei en jam! Het leek me leuk om zelf een cakerol aardbei uit te proberen. Dus ik ging aan de slag. Wil jij net als ik zelf rolcake maken? Ik geef je vandaag mijn cakerol recept.
cakerol aardbei
Ik moet eerlijk toegeven rolcake maken, het leek een peace of cake. Maar helaas was dat het niet. Sowieso bedacht ik me van tevoren wat er allemaal mis kon gaan. Zoals de cake die scheurt, de vulling die eruit komt aan beide uiteinde en de cake die te dik of te dun is.
Ik kan je vertellen dat gelukkig niet alles fout is gegaan bij de eerste poging. Maar ik kwam er wel achter dat je de cake niet helemaal moet laten afkoelen. Want dan scheurt hij bij het oprollen. Wat ook erg handig is, is om niet teveel cakerol vulling te gebruiken, want dan komt het inderdaad aan de uiteinde eruit. Gelukkig heb ik het maken van de cakerol niet opgegeven en ging ik op zoek naar tips voor de perfecte cakerol. Met als resultaat dat ik nu heerlijke cakerollen kan maken. Als je deze vergelijkt met die aardbeienrollen uit de winkel…. pff dan zijn deze zoveel lekkerder! Ik koop die rotzooi rollen echt nooit meer! Een heerlijke zachte, luchtige cake, gevuld met zelf geklopte slagroom en jam. En je kunt deze als basis gebruiken voor vele variaties!
Ingrediënten
- 4 eieren
- 3 el suiker;
- 1 tl citroenrasp of sap;
- mespunt zout;
- 125 g gezeefde bloem;
- 5 flinke aardbeien jam (van Hero);
- 130 g fijne kristalsuiker;
- 250 g aardbeien;
- 250 ml slagroom.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C, indien je een hete lucht oven hebt op 180 °C. Bedek een wat diepere bakplaat met bakpapier. Zorg dat het bakpapier net wat over de rand van de bakplaat valt.
Neem een kom doe hier de eieren, suiker, citroenrasp of sap in en een mespuntje zout. Mix alles goed door elkaar op de hoogste stand tot het een luchtig mengsel is geworden.
Zeef bloem boven een kom en spatel dit snel door het beslag heen. Zo houd je het deeg zo luchtig mogelijk. Giet het mengsel nu op de bakplaat en strijk gelijkmatig uit.
Stop de bakplaat met het mengsel in de oven en bak in 10 minuten af. Haal de cake uit de oven en laat niet helemaal afkoelen. Haal voorzichtig de cake los van het bakpapier. Keer het papier om en leg de cake hier met de binnenzijde naar boven op.
Maak de aardbeien schoon en snijd de helft van de aardbeien in dunne plakjes. Smeer de cake aan de binnenzijde gelijkmatig in met de Hero jam. Verdeel de aardbeienplakjes die je net hebt gesneden over de jam.
Klop de slagroom met 3 el suiker stijf. Bestrijk ook daarmee de binnenzijde van de cake. Niet te dik want er zit al jam en aardbeien op. Rol de cake met behulp van het bakpapier voorzichtig op. Versier met de rest van de aardbeien en de cake is klaar.
Tip: Ook lekker met bananen, die heb ik namelijk al uitgeprobeerd, maar aardbei blijft toch mijn favoriet. En ook met ananas. maar gebruik dan in plaats van de aardbeien jam de Jam abrikoos-ananas.
Ga jij deze cakerol aardbei ook eens thuis maken?
En voor de variatie is deze gezonde aardbeientaart ook héél erg lekker om te proberen!
Oh dat moet echt heerlijk zijn! Die ga ik pinnen!
Dat klinkt echt perfect! Ik ga deze binnenkort eens proberen, lekker voor in de vakantie
Ik ben dol op cakerol met aardbei, dus dit recept ga ik zeker eens onthouden!
Wat een mooi overzichtelijk recept! Ik vind een cakerol met aardbei en slagroom ook altijd zo lekker, maar ik had er nog niet over nagedacht om er zelf één te maken. Ik ga hem zeker onthouden!
Een heel mooi recept. Mag ik vragen hoe groot de bakplaat moet zijn.
Auteur
ik heb een gemiddelde bakplaat die bij mijn oven hoort. Ik heb niet een ‘speciale’ afmeting. Het ligt er maar net aan hoe dik of juist dun je het cakedeeg wilt hebben. Denk een kwestie van uitproberen, zodat je weet of je uitkomt met het recept.