Citroen taartjes met meringue

citroen taartjes met meringue

Krijg jij regelmatig visite en hou je niet zo van gebak uit de winkel? Dan heb ik voor jou een lekker zomers desert recept. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot het desert. Dit recept is ook heerlijk als ontbijt, tussendoor of gewoon zomaar wanneer je er zin hebt! Lees hieronder het recept voor Citroen taartjes met meringue.

Benodigdheden bodem

  • 200 gr patentbloem
  • 60 gr poedersuiker
  • 100 gr koude boter
  • Boter om in te vetten
  • Halve eierdooier, groot ei (L) (bewaar de andere helft voor later)
  • Snufje zout
  • Steunvulling zoals bv spliterwten of andere gedroogde bonen.

Benodigdheden Citroen vulling taartje

  • Rasp van 2 citroen
  • Sap van 4 citroenen
  • 5eierdooier (bewaar het eiwit)
  • 2 ei
  • 80 gr suiker
  • 2 tlmaizena
  • 80 gr boter
  • 100 ml water
  • 4 eetl paneermeel
  • 8 frambozen
  • muntblaadjes

Benodigdheden Meringue

  • 6 eiwitten
  • 130 gr suiker
  • Snufje zout

Materialen

  • 8 bakvormpjes

Bereiding Citroen taartjes bodem

Meng met deeghaken de bloem, poedersuiker, zout en boter in een kom. Uiteraard kun je dit ook met je handen doen. Kneed / meng net zo lang tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg nu een halve dooier toe en kneed het geheel tot een egale bal. Laat het deeg afgedekt een halfuur in de koelkast koud worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vormpjes alvast in met een beetje boter.  Rol het deeg uit en bekleed de 8 vormpjes. Leg een stukje bakpapier in de vormpjes en vul met steunvulling. Het vullen van de vormpjes met steun vulling is erg belangrijk, hierdoor blijft het deeg mooi plat en rijst niet.  Zet de vormpjes voor ongeveer 20 minuten in de oven. Vervolgens verwijder je de steunvulling die je hebt gebruikt. Nu zet je de vormpjes nog 5 minuten in de oven om af te bakken. Afhankelijke van welke steunvulling je gebruikt, kun je deze nog een keer bewaren voor een volgende baksessie. Nu de taartjes klaar zijn is het zaak deze goed te laten afkoelen.

Bereiding Citroen Mengsel

Rasp de citroen en vang de rasp op in een pan. Pers vervolgens de citroenen uit boven dezelfde pan en split de eierdooiers van het eiwit. Voeg vervolgen 1 ei, water, maïzena en de suiker toe aan het pannetje. Verwarm rustig dit mengsel en breng al roerend aan de kook. Let op wel blijven roeren aan gaan de eieren stollen! Als je het citroenmengsel aan de kook hebt gebracht zet je het vuur uit. Het mengsel in nu opgestijfd en dikker geworden. Voor je met de citroenvulling aan de slag kunt moet je deze eerst laten afkoelen tot 30 graden.
Als het citroenmengsel de juist temperatuur bereikt heeft klop je de boter, beetje bij beetje met een mixer of garde door het mengsel. Laat nu de vulling verder afkoelen in de koelkast.

Bereiding Merinque

Nu gaan we aan de slag met de eiwitten. Zorg voor een schone vet vrije kom, anders krijg je de eiwitten niet stijf geklopt! Doe de eiwitten in een kom voeg er een snufje zout aan toe en klop stijf met een mixer of garde. Voeg tijdens het mixen steeds een klein beetje suiker toe, niet alles in één keer want ook dan gaat het opkloppen fout. Kun je een punt trekken met je mixer of garde van het schuim en loopt het niet uit de kom als je deze ondersteboven houdt dan is het mengsel perfect!

Citroen taartjes met meringue garneren

Nu je alles gereed hebt kunnen we de taartjes gaan opmaken! Haal het citroenmengsel uit de koelkast en verdeel deze evenredig over de 8 taartenbodempjes. Bestrooi hierna de bovenkant van het citroenmengsel met wat paneermeel, het eiwitschuim en de citroenvulling mogen elkaar namelijk niet raken. Anders komt er veel vocht vrij en dit gaat ten kostte van de bodem. Vervolgens schep je boven op het paneermeel de opgeklopte eiwitten. Nu beginnen de taartjes al op echte citroen taartjes met meringue te lijken. Hou je van een chique opmaak? Dan kan je de opgeklopte eiwitten ook met een spuitzak aanbrengen voor een mooi effect.  Om de taartjes wat meer kleur te geven plaats je ze voor 10 minuten in de oven totdat het schuim licht bruin begint te worden.  Maar blijf wel opletten, want in iedere oven kan de tijd verschillen!

 

De taartjes zijn het lekkerst als je ze laat afkoelen! Voor je ze opdient kun je de taartjes als finishing touch garneren met een framboos en een muntblaadje.

Wie ga jij blij maken met deze citroen taartjes met meringue?

 

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

 

5 Reacties

  1. juni 7, 2016 / 8:49 am

    Ziet er heerlijk uit! Zo’n taart staat altijd op mijn baklijst! :)

    • Mariëlle
      Auteur
      juni 7, 2016 / 11:21 pm

      als je deze geproefd hebt, dan weet je dat ze niet alleen lekker eruit zien, maar ook heerlijk smaken!

  2. oktober 11, 2016 / 8:07 pm

    Whaaa ziet er heerlijk uit! Nu weet ik dat mijn moeder niet zo van enorm zoet houd dus de citroen zal zeker verschil maken ♥ Deze ga ik onthouden!

  3. oktober 14, 2016 / 9:31 am

    Ondanks dat dit er heelijk uit ziet, is dit voor mij al te veel werk haha

    • Mariëlle
      Auteur
      oktober 14, 2016 / 10:16 am

      Nou dan ga ik simpelere recepten bedenken voor jou rebecca?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mobiele versie afsluiten
Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: