Afgelopen Suikerfeest (Eid el Fitr), ging ik ervoor. Veel donuts maken met donutmaker! En OMG wat waren deze lekker en snel gemaakt! Ik deed dit met het Silvercrest Bubble-wafelijzer waar je ook donuts mee kunt maken, van de Lidl.
Donuts maken met donutmaker
Je kunt donuts op de traditionele manier maken, met bijvoorbeeld dit basisrecept voor donuts. Maar je kunt dus ook een donutmaker gebruiken. Met een donutmaker zijn de donuts veel sneller klaar en heb je minder rommel in de keuken. Althans, dat is mijn ervaring.
Donutmaker voorbereiden
Voordat je aan de slag gaat met de donutmaker, dien je eerst de oppervlakken voor het bakken licht met boter in te vetten. Je kunt ook margarine of olie gebruiken. Net wat je in huis hebt, of lekker vindt. Verwarm het apparaat kort voor met een gesloten deksel. Alvorens de donuts te gaan maken.
Donut recept
Hieronder vind je een donut recept voor het maken van donuts. Deze verschilt net weer iets van het basisrecept dat ik al eerder deelde. Dit recept is voldoende voor ca. 50 donuts. Wil je er minder maken? Dan kun je het recept halveren.
- 260 g meel
- 130 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 0,25 liter melk
- 3 eieren
- 5 EL olie
- 1 pakje bakpoeder
Bereiding
Vermeng de meel, suiker, vanillesuiker, melk, eieren, olie en bakpoeder tot een glad deeg.
Als je de donutmaker goed hebt laten opwarmen, vul je iedere donutvorm in het onderste deel met deeg. Let op gebruik hier ongeveer 1 eetlepel voor en niet meer. Anders krijgt je donut allemaal rafels, of een vorm die afwijkt van het rondje. Sluit nu de deksel. Na 2 tot 3 minuten kun je controleren of de donuts naar wens zijn. Zo niet? Bak ze dan nog iets langer door.
Vervolgens laat je de donuts afkoelen op een rooster, zodat je ze straks goed kunt gaan afwerken.
Afwerking
Voor de afwerking smelt ik eerst chocolade au-bain-marie. Zorg dat je het niet te lang of te hard aanzetten, want als de chocolade eenmaal te heet is gaat hij klonteren. Doop alleen de voorkant van de donut in de chocolade. En zorg dan dat jeune bordje hebt staan met chocolade hagelslag, waar je snel de voorkant van de donut doorheen haalt.Vervolgens leg je ze op een rooster, en doe je ze in de koelkast om uit te harden.
Een andere variant is ze door de chocolade halen. En dan door een bordje met kokos rasp. Ook daarna leg ik de donuts weer op een rooster in de koelkast. Anders hard de chocolade niet goed uit. Het is super makkelijk om te doen en deze twee combinatie zijn erg lekker!
–> Hier vind je meer lekkere recepten voor cake, taart en koekjes.
Zien ze er niet heerlijk uit? Ik moet zeggen dat ik ze ook erg lekker vind smaken. En omdat, ik mini’s heb gemaakt blijf je er ook van smikkelen. Ik maakte 150 stuks en ik kan je vertellen dat ze bijna allemaal op waren. Dus het is zeker een aanrader om dit donut recept nog eens te maken met de donutmaker.
–> Het Silvercrest Bubble wafelijzer is verkrijgbaar bij Lidl voor € 22,99.
Maak jij wel eens donuts? En doe je het dan met een donutmaker?
Of op de ouderwetse manier?
welk meel gebruik je hier? gewoon tarwebloem?